Na rubu

03 kolovoz 2015Pročitajte: Poslanica Rimljanima 6:16-23

16 Ne znate li: komu dajete sebe za sluge na pokornost, sluge ste onoga komu se pokoravate: ili grijeha za smrt ili pokornosti za pravdu? 17 A hvala Bogu: bili ste robovi grijehu, ali poslušaste od srca ono pravilo nauka kojemu ste predani. 18 Oslobodivši se pak grijeha, postadoste sluge pravdi. 19 Kao čovjek govorim, zbog vašega tijela. Jer kao što dadoste svoje udove u službu nečistoći i bezakonju na bezakonje, tako sad dajite svoje udove u službu pravdi na posvećenje! 20 Jer kad ste bili sluge grijehu, bili ste slobodni od pravde. 21 Kakav ste dakle onda imali plod od onoga čega se sada stidite? Jer je onome kraj smrt. 22 A sad, oslobođeni od grijeha i postavši Božje sluge, imate svoj plod na posvećenje, a završetak život vječni. 23 Jer je plaća za grijeh smrt; a milost Božja: život vječni u Kristu Isusu, Gospodinu našemu.

Isus im odvrati: »Zaista, zaista kažem vam: Tko čini grijeh, rob je grijehu.

Ivan 8:34

JUŽNO od grada Kuna u Idahou postoji spilja zbog koje je taj kraj postao poznatim. Jedini ulaz, koliko ja znam, je otvor dubok 15 metara koji vodi ravno u mrak.

Prije nekoliko godina stajao sam na rubu te jame i gledao dolje. Kad sam htio prići bliže, izgubio sam ravnotežu. Srce mi je počelo lupati od straha i odmaknuo sam se od ruba.

Tako je i s grijehom: znatiželja nas može privući tami. Koliko su često muškarci i žene došli preblizu ruba, izgubili ravnotežu i pali u tamni bezdan?

Mnogi su uništili svoje obitelji, ugled i posao zbog preljuba koji je započeo samo »običnim« koketiranjem, a zatim prešao u misli i djela. Kada gledaju unatrag, obično kažu: »Nije mi bilo ni nakraj pameti da će otići tako daleko.«

Mislimo da možemo koketirati s iskušenjima, doći do samoga ruba i vratiti se, ali u zabludi smo. Znamo da je nešto loše pa ipak se time poigravamo. Tada nas, neizbježno, privuku veće i opasnije nastranosti. Isus vrlo jasno kaže: »Tko čini grijeh, rob je grijehu« (r. 34). Zato, kada uvidimo da trebamo Božju pomoć, počnimo se moliti poput Davida u Psalmu 19:13,14: »Od potajnih grijeha očisti me! … Tad ću biti neokaljan, čist od grijeha velikoga« (K. S.).

– David Roper

Smiluj nam se Gospode, blagoslov nam svoj udijeli,

dobrotom nas prati svud, kroz taj grješni život cijeli.

Veliki pad započinje malim posrtajem.