Mudrost na internetu

04 kolovoz 2015Pročitajte: Mudre izreke 26:1-12

1 Kao snijeg u ljeto, kao dažd o žetvi,tako malo pristaje čast luđaku.2 Kao vrabac kad prhne, kao lastavica kad odleti,takva je kletva bezrazložna: ona ne stigne.3 Bič konju, uzda magarcu,a batina luđacima po leđima!4 Ne odgovaraj luđaku po njegovoj ludosti;inače si jednak njemu!5 Odgovori luđaku po njegovoj ludosti;inače on misli da je mudar!6 Odsijeca sebi noge, dopadne zlaonaj koji šalje luđaka da mu što završi.7 Oslabljena vise stegna hromu čovjeku;tako je i u ustima luđaka riječ mudrosti bez koristi.8 Kamen na praćki privezati,to znači iskazati čast luđaku.9 Trn što padne u ruku pijanome:to je riječ mudrosti u ustima luđaka.10 Svadljivac sve uzbuni;cjenka se s luđakom i sa svakim koji prolazi.11 Kao pas koji se vraća na ono što je izbljuvao,takav je luđak koji ponavlja svoju ludost.12 Vidiš li nekoga koji misli da je mudar,onda znaj da ima više nade za luđaka nego za njega!

Kao što ugljen služi za žeravicu, a drvo za oganj, tako svadljiv čovjek služi za prepirke.

Izreke 26:21

Na kraju svake web-stranice naći ćete »forum«, mjesto na kojem čitatelji pišu svoja zapažanja. Čak i najuglednije stranice nisu pošteđene naklapanja, grubih riječi i uvreda.

Knjiga Mudrosti sabrana je prije nekih 3000 godina, ali njezina bezvremena mudrost svježa je kao današnje vijesti. Dvije poslovice u 26. poglavlju čini se da proturječe jedna drugoj, ali mogu se savršeno primijeniti na suvremene društvene medije. »Ne odgovaraj luđaku po njegovoj ludosti« (r. 4). A zatim nastavlja: »Odgovori luđaku po njegov ludosti; inače on misli da je mudar!« (r. 5) Ravnoteža u te dvije izjave je riječ ‘po’: Ne odgovarajte onako kako bi luđak odgovorio već odgovorite tako da se ludost ne smatra mudrošću.

Moj je problem da je ludost koju susrećem često moja. Ponekad napišem podrugljivi komentar ili uzvratim istom mjerom. Bog mrzi kada se prema drugim ljudima odnosim s nepoštovanjem, čak i onda kada su doista nerazumni. Bog kojemu služimo daje nam nevjerojatnu slobodu. To znači da možemo odabrati što ćemo reći te kada i kako ćemo to učiniti. Ne zaboravimo da Ga uvijek smijemo zamoliti da nam pomogne svojom mudrošću.

– Tim Gustafson

Abba oče vodi nas Ti i samo Ti.

Mudrost Tvoja neka je nama vodilja,

da nam dani nevolja ne mogu nauditi.

Neka vam ljubav bude najviši cilj.