Šahovski majstor

05 kolovoz 2015Pročitajte: Poslanica Rimljanima 8:18-25

18 Smatram stoga da trpljenja sadašnjega vremena nisu ništa prema slavi koja će se očitovati na nama. 19 Stvorenja naime željno očekuju objavljenje sinova Božjih. 20 Jer je stvorenje podvrgnuto raspadljivosti, ne od svoje volje, nego zbog onoga koji ga podvrgnu, i zato se 21 i samo stvorenje nada slobodi od robovanja raspadljivosti te dioništvu na slobodi i slavi djece Božje. 22 Jer znamo da sve stvorenje zajedno uzdiše i muči se sve do sada. 23 A ne samo ono, nego i mi sami koji imamo prvine Duha, i mi sami u sebi uzdišemo čekajući posinjenje, otkupljenje svojega tijela. 24 U nadi se naime spasismo. A nada koja se vidi, nije nada; jer što tko vidi, kako će se tome nadati? 25 Ako li se nadamo onome što ne vidimo, čekamo sa strpljivošću.

Ali čekamo po Njegovu obećanju, novo nebo i novu zemlju u kojima prebiva pravednost.

2 Petrova 3:13

U srednjoj školi ponosio sam se time što dobro igram šah. Učlanio sam se u šahovski klub i za vrijeme školskog odmora mogli ste me vidjeti kako sjedim za stolom i s ostalim štreberima buljim u knjige o poznatim otvaranjima. Proučavao sam tehnike, pobijedio u većini svojih mečeva, a onda 20 godina nisam ni pogledao šah. Tada sam upoznao vrsnog šahista koji se nakon srednje škole nastavio usavršavati. Iskusio sam kako je igrati s majstorom. Iako sam mogao odabrati bilo koji potez, nijedna od mojih strategija nije značila puno. Njegovo nadmoćno umijeće jamčilo mu je da će svaki moj plan završiti u njegovu korist.

Možda to možemo primijeniti na duhovnost. Bog nam daje potpunu slobodu da se bunimo protiv Njegova izvornog plana, ali čak i kada to činimo, u konačnici dođemo do Njegova krajnjeg cilja – obnove (pročitajte Rimljanima 8:21; 2 Petrova 3:13; Otkrivenje 21:1). To mijenja način na koji vidimo i dobre i loše stvari. Dobre stvari – poput zdravlja, sposobnosti, novca – mogu prinijeti Bogu na dar kako bi poslužile Njegovoj svrsi. A loše stvari – nemoć, siromaštvo, razorena obitelj – mogu biti »otkupljene« kao ono što me približava Bogu. S Velemajstorom je pobjeda osigurana bez obzira na to kako trenutačno izgledala naša životna ploča.

– Philip Yancey

Kada ne možemo vidjeti Božju ruku, možemo se pouzdati u Njegovo srce.