Obiteljska povlastica

06 kolovoz 2015Pročitajte: Evanđelje po Ivanu 1:6-14

6 Poslan bi čovjek od Boga komu bijaše ime Ivan. 7 On dođe za svjedočanstvo, da svjedoči za svjetlo, da svi vjeruju po njemu. 8 On ne bijaše svjetlo, nego da svjedoči za svjetlo. 9 Svjetlo istinito, koje prosvjetljuje svakoga čovjeka, dođe na svijet. 10 Na svijetu bijaše, svijet je po njemu postao; i svijet ga nije spoznao. 11 K svojima dođe, i njegovi ga ne primiše. 12 A svima koji ga primiše dade moć da budu djeca Božja. Onima koji vjeruju u ime njegovo, 13 koji nisu rođeni od krvi, ni od tjelesne volje, ni od muževlje volje, nego od Boga.14 I Riječ je postala tijelom i nastanila se među nama. I vidjesmo njegovu slavu, slavu kao Jedinorođenoga od Oca, puna milosti i istine.

A svima koji Ga primiše dade moć da budu djeca Božja.

Ivan 1:12

KADA sam išao u osnovnu školu u Gani, živio sam kod vrlo brižne obitelji, daleko od roditelja. Jednog su se dana sva djeca okupila na poseban obiteljski sastanak. U prvom smo dijelu sastanka svi sudjelovali. Pričali smo o svojim iskustvima. Ali nakon toga, kada su smjela ostati samo »djeca po krvi«, ljubazno su me zamolili da iziđem. U tom sam trenutku shvatio da ja nisam bio »dijete toga kućanstva«. Usprkos ljubavi koju su mi iskazivali, morao sam izići. Nisam bio član obitelji, već sam samo živio s njima; zakonski gledano, oni nisu bili moja obitelj.

Taj me je događaj podsjetio na tekst iz Evanđelja po Ivanu 1:11,12. Sin Božji došao je svome narodu i oni su Ga odbacili. Oni koji su ga primili, i koji Ga primaju danas, imaju pravo postati Božjom djecom. Kada smo primljeni u Njegovu obitelj, »Duh svjedoči našemu duhu da smo djeca Božja« (Rimljanima 8:16).

Isus ne isključuje nikoga koga je Otac usvojio. Naprotiv, prihvaća nas kao trajni dio svoje obitelji. »A svima koji Ga primiše dade moć da budu djeca Božja. Onima koji vjeruju u ime Njegovo« (r. 12).

– Lawrence Darmani

U srcu nam nek je radost i zahvalnost vječita,

jer nas Otac naš na nebu svojom djecom naziva.

Sigurnost spasenja ne ovisi o tome što znate nego koga znate.