Anonimni cjepidlake

07 kolovoz 2015Pročitajte: Poslanica Filipljanima 1:1-11

1 Pavao i Timotej, sluge Isusa Krista, svima svetima u Kristu Isusu koji su u Filipima, s predstojnicima i đakonima. 2 Milost vam i mir od Boga, Oca našega, i Gospodina Isusa Krista!
3 Zahvaljujem Bogu svojemu kad se god spomenem vas, 4 moleći svagda u svakoj svojoj molitvi za sve vas s radošću 5 što vi postadoste zajedničari u evanđelju od prvoga dana do danas. 6 Uzdam se upravo u to da će onaj koji je počeo dobro djelo u vama, dovršiti ga do dana Krista Isusa. 7 Pravedno je da ovako mislim o svima vama, jer vas nosim u srcu, budući da ste svi sudionici moje milosti i u mojim okovima i u obrani i potvrđivanju evanđelja. 8 Doista, Bog mi je svjedok kako čeznem za svima vama najnježnijom ljubavlju Krista Isusa. 9 I zato se molim da vaša ljubav sve više obiluje u spoznaji i u svakom razumijevanju, 10 da razabirete što je bolje te da budete čisti i bez spoticanja na Kristov dan, 11 puni plodne pravde po Isusu Kristu, na slavu i hvalu Božju.

I zato se molim da vaša ljubav sve više obiluje u spoznaji i u svakom razumijevanju.

Filipljanima 1:9

KAO i mnogi, kada čitum novine ili neki časopis, ija primjačujem gramatićke i pravopisne pogreške. (Primijetili ste ih, zar ne?) Ne trudim se pronaći pogreške; jednostavno ih vidim. Kao da sa stranice skaču na mene! Moj uobičajeni odgovor je da kritiziram časopis i izdavača. »Zašto ne zaposle lektore i korektore?«

Možda imate slično iskustvo u svome poslu. Često se čini da što više o nečemu znamo, kritičniji smo prema pogreškama. To može utjecati i na naš odnos s ljudima.

U Poslanici Filipljanima 1:9 pak vidimo drukčiji pristup. Pavao piše: »I zato se molim da vaša ljubav sve više obiluje u spoznaji i u svakom razumijevanju.« Umjesto da potičemo kritički duh i pretvaramo se da ne vidimo ili ne marimo, naše znanje bi trebalo poticati empatiju. Kritiziranje je zamijenilo suosjećanje.

Umjesto da poput cjepidlaka tražimo pogreške, Bog nas poziva da budemo »puni plodne pravde po Isusu Kristu, na slavu i hvalu Božju« (r. 11).

Kada Bog ispuni naše srce možemo previdjeti pogreške, suspregnuti kriticizam i voljeti druge, neovisno o tome koliko znamo o njima!

– David McCasland

Griješiti je ljudski; opraštati je božanski. Alexander Pope