Došao sam pomoći

10 kolovoz 2015Pročitajte: Jakovljeva poslanica 1:19-27

19 Znajte, ljubljena braćo moja: neka bude svaki čovjek brz u slušanju, a spor u govorenju i spor u srdžbi. 20 Jer čovječja srdžba ne čini Božje pravde. 21 Zato, odbacivši svaku nečistoću i ostatak zloće, u krotkosti primite usađenu riječ koja može spasiti vaše duše! 22 Budite vršitelji riječi, a ne samo slušatelji, varajući sami sebe! 23 Jer ako tko sluša riječ, a ne vrši je, on je kao čovjek koji gleda naravno svoje lice u ogledalu. 24 On se je ogledao pa otišao i odmah je zaboravio kakav je. 25 Ali tko se ogleda u savršenom zakonu slobode i ostane u njemu, i ne biva zaboravni slušatelj, nego djelotvorni vršitelj, taj će biti blažen u svojemu djelovanju. 26 Ako li tko misli da je pobožan, a ne zauzdava svoga jezika, nego vara svoje srce, njegova je pobožnost isprazna. 27 Pobožnost čista i neokaljana pred Bogom i Ocem jest ova: pomagati sirotama i udovicama u njihovoj nevolji i držati sebe neokaljanima od svijeta.

Budite vršitelji riječi, a ne samo slušatelji, varajući sami sebe!

Jakovljeva 1:22

RIJEČI i fotografije kojima je novinar i fotograf Jacob Riis progovorio o siromaštvu u New Yorku u 19. stoljeću, zgrozile su uglavnom spokojnu javnost. Njegova knjiga Život onih drugih upotpunjena njegovim fotografijama je tako upečatljivo svjedočila o težini bijede u predgrađima velegrada da javnost nije mogla ne vidjeti. I sam treće od petnaestero djece, Riis je mogao pisati tako slikovito jer je i sam živio u svijetu krajnjeg očaja.

Ubrzo nakon objavljivanja knjige dobio je poruku mladog čovjeka koji je započinjao političku karijeru. U njoj je pisalo: »Pročitao sam vašu knjigu i želim pomoći. Theodore Roosevelt.« (Taj je političar poslije postao predsjednik SAD-a.)

Prema riječima apostola Jakova, prava vjera odgovara na potrebe drugih (r. r. 19-27). Neka nam Bog pomogne da se naše srce pomakne, krene u akciju, da s riječi prijeđemo na djela koja će ih potvrditi. Djela koja činimo iz suosjećanja, osim što pomažu onima koji su zarobljeni životnim nedaćama, pomažu im i da budu otvoreniji za veću i važniju poruku našega Spasitelja koji vidi njihovu potrebu i može im pomoći u svakom pogledu.

– Randy Kilgore

Drugi će znati što riječi »Bog je ljubav« znače kada to vide u našem životu.