Dugovi i krediti

11 kolovoz 2015Pročitajte: Evanđelje po Ivanu 16:1-11

1 Ovo vam kazah da se ne sablaznite. 2 Izgonit će vas iz sinagoga. A dolazi vrijeme kad će svaki koji vas ubije misliti da čini djelo Bogu ugodno. 3 To će činiti jer ne poznaju ni Oca ni mene. 4 Nego sam vam ovo rekao da se, kad dođe vrijeme, sjetite ovoga što sam vam kazao.
A u početku vam to nisam govorio, jer sam bio s vama. 5 A sad idem k onome koji me posla, i nitko me od vas ne pita: Kamo ideš? 6 Nego, jer sam vam to rekao, napuni se žalošću vaše srce. 7 Ali ja vam istinu govorim: Bolje je za vas da ja odem; jer ako ne odem, Branitelj ne će doći k vama; ako li odem, poslat ću ga k vama. 8 I kad on dođe, uvjerit će svijet o grijehu, i o pravdi, i o sudu. 9 O grijehu, jer ne vjeruju u mene; 10 o pravdi, jer idem k svome Ocu, i više me ne ćete vidjeti; 11 o sudu, jer je knez ovoga svijeta osuđen.

U svijetu imate tjeskobu; ali se ufajte: Ja nadvladah svijet.

Ivan 16:33

KADA je moj muž predavao Knjigovodstvo u srednjoj školi, uzela sam jedan od njegovih testova tek toliko da vidim koliko ću ga uspješno riješiti. Rezultat nije bio dobar. Na svako sam pitanje odgovorila pogrešno. Razlog moga neuspjeha je bio taj što sam krenula od pogrešnog razumijevanja osnova bankarstva. Zamijenila sam dugove i kredite.

Jednako tako u duhovnom području ponekad pobrkamo dugove i kredite. Kada sotonu okrivljujemo za sve loše što nas snađe – bilo da je u pitanju loše vrijeme, štampač koji je ostao bez tinte, problemi s novcem – smatramo ga zaslužnim za nešto što nije. Pripisujemo mu sposobnost da određuje kvalitetu našega života, a on to nema. Sotona je ograničen vremenom i prostorom. On mora zatražiti Božje dopuštenje prije nego što nas smije »staviti na muke« (Job 1:12; Luka 22:31).

No, kao »lažac i otac laži« (Ivan 8:44), sotona može napraviti pomutnju. Isus nas upozorava da će doći vrijeme kada će ljudi biti toliko zbunjeni da neće razlikovati dobro od zla (16:2). Ali dodaje jamstvo da je »knez ovoga svijeta osuđen« (r. 11).

Problemi nam mogu poremetiti život, ali nas ne mogu poraziti. Isus je već pobijedio svijet. Njemu pripada sva vlast.

– Julie Ackerman Link

Dok sotona optužuje i zbunjuje, Bog vlada.