Einstein i Isus

14 kolovoz 2015Pročitajte: Evanđelje po Ivanu 9:1-7

1 I prolazeći, vidje čovjeka slijepa od rođenja. 2 Njegovi ga učenici zapitaše: »Učitelju, tko sagriješi: ovaj ili njegovi roditelji te se rodi slijep?« 3 Isus odgovori: »Ni on ne sagriješi ni njegovi roditelji, nego je to zato da se objave djela Božja na njemu. 4 Meni valja raditi djela onoga koji me posla, dok je dan. Dolazi noć, kada nitko ne može raditi. 5 Dok sam na svijetu, svjetlo sam svijeta.« 6 Kad reče to, pljunu na zemlju, načini blato od sline, pomaza blatom slijepčeve oči 7 i reče mu: »Idi, operi se u ribnjaku Siloamu« – što znači Poslan. – Ode dakle, opra se i vrati se gledajući.

Isus im dalje reče: »Ja sam svjetlo svijeta.«

Ivan 8:12

ALBERTA Einsteina ne pamtimo samo po razbarušenoj kosi, velikim očima i vrckavom duhu nego i kao genija i fizičara koji je promijenio način na koji doživljavamo svijet.

Njegova formula E=mc2 potpuno je promijenila znanstveno razmišljanje i uvela nas u atomsko doba. U Teoriji relativnosti on polazi od toga da ne postoje apsolutne veličine, nego je sve u odnosu (relaciji) jednog prema drugome. Tako je i naše znanje stvar gledanja. Smatrao je da je brzina svjetlosti jedina čvrsta točka prema kojoj možemo mjeriti svemir, vrijeme ili tjelesnu masu.

Puno prije Einsteina Isus je govorio o ulozi svjetla u razumijevanju svijeta, ali s drugog stajališta. Da potvrdi svoju izjavu da je »svjetlo svijeta« (r. 12), Isus je ozdravio čovjeka slijepa od rođenja (9:6). Kada su Ga Farizeji optužili da je grješnik, zahvalni je čovjek rekao: »Je li griješnik, ne znam. Jedno znam: bio sam slijep, a sad vidim« (r. 25).

I dok je Einsteinove ideje bilo vrlo teško dokazati, Isusovu izjavu možemo provjeriti. Možemo provesti vrijeme s Isusom čitajući evanđelja. Možemo Ga pozvati da bude dio našega svakodnevnog života i uvjerit ćemo se da On mijenja naš pogled na sve.

– Mart DeHaan

Otvori oči moje Ti, da vidim Tvoju istinu.

Mojem životu smisao daj, svjetlo nek Tvoje vodi me.

Samo ako hodamo u Kristovu svjetlu možemo živjeti u Njegovoj ljubavi.