Pod opsadom

18 kolovoz 2015Pročitajte: Poslanica Filipljanima 2:1-11

1 Ako, dakle, postoji kakvo ohrabrenje u Kristu, ako postoji kakva utjeha ljubavi, ako postoji kakvo zajedništvo Duha, ako mi želite iskazati suosjećanje i sućut, 2 učinite mi ovu radost: budite istoga mišljenja, gajite istu ljubav, jednako osjećajte i razmišljajte! 3 Ništa ne činite iz prkosa ili radi tašte slave, nego u poniznosti smatrajte jedni druge većim od sebe! 4 Ne gledajte samo svaki na svoje, nego i ono što je drugih! 5 Budite jedni prema drugima kao što je Krist Isus.
6 Dok je bio u Božjemu obličju,
on se nije grčevito držao
svoje jednakosti s Bogom,
7 nego je sebe poništio uzevši obličje sluge,
i postao jednak ljudima.
Vanjštinom je bio kao čovjek.
8 Ponizio je samoga sebe
postavši poslušan do smrti,
do smrti na križu.
9 Zato i Bog njega uzvisi
i darova mu ime
koje je nad svakim imenom:
10 na Isusovo se ime
ima pokloniti svako koljeno
bića koja su na nebu i na zemlji i pod zemljom,
11 i svaki jezik ima priznati
da je Isus Krist – Gospodin,
na slavu Boga Oca.

Ne gledajte samo svaki na svoje, nego i ono što je drugih!

Filipljanima 2:4

ZA vrijeme rata u Bosni i Hercegovini (1992.–1995.) u Sarajevu je od vatrenog oružja i granatiranja s obližnjih brežuljaka poginulo 11.541 osoba – civila i vojnika. Radnja napetog romana Stevena Gallowaya Sarajevski čelist odvija se tijekom najdulje opsade nekoga glavnog grada u povijesti suvremenog ratovanja. U knjizi pratimo tri izmišljena lika koji moraju odlučiti hoće li se prepustiti borbi da prežive ili će se izdići iznad bezizlazne situacije i usred toga velikog zla misliti i na druge.

Iz zatočeništva u Rimu Pavao je napisao kršćanima u Korintu: »Ne gledajte samo svaki na svoje, nego i ono što je drugih!« (r. 4) Istaknuo je Isusa kao najveći primjer nesebičnosti: »Budite jedni prema drugima kao što je Krist Isus… On se nije grčevito držao svoje jednakosti s Bogom (…) Ponizio je samoga sebe postavši poslušan do smrti, do smrti na križu« (r. r. 5-8). Umjesto da od drugih traži suosjećanje, Isus je dao sve što je imao da nas oslobodi tiranije grijeha.

Kao Kristovi sljedbenici pozvani smo gledati stvari Njegovim očima i u Njegovoj snazi odgovoriti na potrebe drugih i onda kada smo i sami suočeni s teškoćama.

– David McCasland

Spasitelju, evo me. Kakav jesam primi me.

Srcu mom podari barem tračak ljubavi.

Prihvaćanje Božje ljubavi omogućuje nam da volimo druge.