Nastaviti s Kristom

21 kolovoz 2015Pročitajte: Prva knjiga o Kraljevima 19:19-21

19 Na povratku naiđe na Elizeja, Šafatova sina, kad je upravo orao. Dvanaest jarmova imao je pred sobom, sam je bio kod dvanaestoga. Ilija prođe pokraj njega i baci plašt svoj na njega. 20 Tada on zaustavi volove, potrči za Ilijom i reče: »Daj mi da se još oprostim od oca i majke; onda ću poći za tobom.« On mu odgovori: »Idi samo kući! Jer ja nemam više ništa učiniti na tebi.« 21 Onaj ode od njega, uze jaram volova i zakla ih. Drvima od pluga skuha meso i dade ga ljudima da jedu. Onda ustane, ode za Ilijom i postade mu sluga.

… tko izgubi svoj život zbog Mene, naći će ga.

Matej 16:25

DOK sam bila dijete najdraži tjedan ljeta bio je onaj koji sam provela u kršćanskom kampu za mlade. Na kraju tjedna sjedila bih rame uz rame s prijateljima oko logorske vatre. Razgovarali bismo o tome što smo naučili o Bogu i Bibliji, i pjevali. Pjesma koje se i danas sjećam bila je o odluci da slijedimo Isusa. U refrenu je bila jedna važna rečenica: »Neću se nikad vratiti.«

Kada je odlučio slijediti proroka Iliju, Elizej je napravio nešto zbog čega mu je bilo teško, gotovo nemoguće, vratiti se dotadašnjem zanimanju – zemljoradnji. Otišao je kući prirediti oproštajnu gozbu. Elizej »uze jaram volova i zakla ih. Drvima od pluga skuha meso i dade ga ljudima da jedu« (1 Kraljevima 19:21). Napuštajući svoj način života, spalio je oruđe za oranje. Mesom ovnova pogostio je sve prisutne. »Onda ustane, ode za Ilijom i postade mu sluga« (r. 21).

Predanje Bogu, koji zaslužuje našu odanost, često ima cijenu. Nekada to znači donositi teške odluke o našim odnosima, novcu ili načinu života. Ali ništa se ne može usporediti s onime što dobivamo nastavimo li ići s Kristom. Isus je rekao: »Jer tko hoće sačuvati svoj život, izgubit će ga; a tko izgubi svoj život zbog Mene, naći će ga« (Matej 16:25).

– Jennifer Benson Schuldt

Odlučio sam slijediti Krista. Neću se nikad vratiti.

Isus ne traži suradnike na određeno vrijeme, nego za stalno.