Ugasite

23 kolovoz 2015Pročitajte: Evanđelje po Marku 6:30-32,45-47

30 Apostoli se opet nađoše kod Isusa i izvijestiše ga o svemu što su činili i naučavali. 31 Tada im Isus reče: »Dođite sa mnom sami, na samotno mjesto i otpočinite malo!« Bilo je naime mnogo onih koji su neprestano dolazili i odlazili i nisu imali kad ni jesti. 32 Tada odoše u lađici na samotno mjesto da budu sami.
45 Isus odmah prisili svoje učenike da uđu u lađicu i da idu naprijed na drugu obalu prema Betsaidi, dok on otpusti narod. 46 Kad je otpustio narod, uziđe na goru da se pomoli. 47 Bilo je već uvečer. Lađica se je nalazila nasred mora, a on sam na zemlji.

Dođite sa mnom sami, na samotno mjesto i otpočinite malo!

Marko 6:31

DOK su naša djeca bila jako mala otputovali smo u Wisconsin u posjet mojoj prabaki i mome pradjedu. Ondje je televizijski prijam bio prilično loš, ali njima to nije bilo bitno. Gledala sam našega sina kako nastoji pronaći neki program, a onda je uzrujano rekao: »Što radite kada uspijete pronaći samo jedan program i on vam se ne sviđa?«

»Pokušaj ugasiti televizor«, rekla sam smiješeći se. To nije odgovor koji je želio čuti. Danas je to još teže učiniti, osobito kada postoji toliko naprava koje vas zabavljaju, informiraju i ometaju.

Ali ponekad moramo učini upravo to – ugasiti sve i nakratko svome umu dati da se odmori. Jednostavno se moramo »isključiti«. Isus se često povlačio u osamu – pogotovo kada se želio moliti (pročitajte Matej 14:13). I svoje je učenike poticao da učine isto – pa makar na kratko vrijeme (Marko 6:31). Takva vrsta samoće i vrijeme za ramišljanje korisni su za svakoga od nas. U tim se trenucima možemo približiti Bogu.

Slijedite Kristov primjer i mudrost. Otiđite nekamo i približite se Bogu i »otpočinite malo«. Bit će to dobro za vaše tijelo, um i duh.

– Cindy Hess Kasper

Kada stišate buku života, moći ćete pozornije slušati Boga.