Kada stvari krenu nizbrdo

25 kolovoz 2015Pročitajte: Poslanica Rimljanima 8:28-30

28 Znamo doista da se onima koji ljube Boga sve okreće na dobro, onima koji su pozvani po njegovu naumu. 29 Jer one koje unaprijed zna, njih je i predodredio da budu slični obličju njegova Sina, da on bude prvorođenac među mnogom braćom. 30 Koje predodredi, njih i pozva; a koje pozva, njih i opravda; a koje opravda, njih i proslavi.

Znamo doista da se onima koji ljube Boga sve okreće na dobro, onima koji su pozvani po Njegovu naumu.

Rimljanima 8:28

PRVE riječi koje mnogi ljudi citiraju kada se nekome dogodi nešto loše jesu: »Znamo doista da se onima koji ljube Boga sve okreće na dobro« (r. 28). Ali u tim nam je trenucima to jako teško vjerovati. Jednom sam sjedio s čovjekom koji je izgubio i trećeg sina. Slušao sam ga kako jadikuje: »Kako tu tragediju Bog može okrenuti na moje dobro?« Nisam imao odgovor i samo sam sjedio i tugovao s njime. Nekoliko mjeseci poslije pun zahvalnosti mi je rekao: »Moja me tuga približila Bogu.«

Ma koliko nam bilo teško razumjeti taj redak iz Poslanice Rimljanima, bezbrojna svjedočanstva potvrđuju njegovu istinitost. Najbolji primjer je Fanny Crosby. Svijet je obogaćen nezaboravnim pjesmama, no to okretanje na dobro je proizišlo iz osobne tragedije. Oslijepila je u dobi od 5 godina. Sa samo 8 godina počela je pisati poeziju i crkvene pjesme. Napisala je više od 8000 duhovnih i crkvenih pjesama i blagoslovila svijet pjesmama poput Divna sigurnost, Sigurno je u Kristu i Spasitelju, Kriste dragi. Bog je njezino ograničenje okrenuo »na dobro« njoj i nama, i sebi na slavu.

Kada nas snađu nevolje, teško je razumjeti kako iz toga može proizići išta dobroga. Možda to nećemo vidjeti za ovoga života. No Bog ima dobar razlog i uvijek ostaje s nama.

– Lawrence Darman

Bog uvijek ima dobar razlog za naše nevolje.