Razočaravajući heroji

28 kolovoz 2015Pročitajte: Poslanica Hebrejima 3:1-6

1 Zato, braćo sveta, zajedničari nebeskoga poziva, pogledajte na Apostola i Velikog svećenika vjere koju ispovijedamo – Isusa. 2 On je ovjerovljen kod Onoga koji ga postavi, kao i Mojsije u svoj svojoj kući. 3 Doista, ovaj je zavrijedio slavu veću od Mojsijeve, kao što je graditelj časniji od kuće koju je sagradio. 4 Svaku kuću gradi naime netko, a Bog je graditelj svega. 5 Mojsije je bio doduše ovjerovljen u svoj kući svojoj kao nadstojnik, da posvjedoči za ono što je trebalo biti objavljeno. 6 Krist, međutim, vlada kao Sin nad svojom kućom. Mi smo njegova kuća ako do svršetka čvrsto sačuvamo pouzdanje i slavnu nadu.

Zato, braćo sveta, zajedničari nebeskoga poziva, pogledajte na Apostola i Velikog svećenika vjere koju ispovijedamo – Isusa.

Hebrejima 3:1

NAJNOVIJA knjiga koja daje kritički osvrt na djelić povijesti SAD-a prikazuje poznate revolveraše Divljega Zapada, Wyatta Erpa i Doc Hollidaya, kao obične protuhe. U razgovoru za lokalni radio pisac knjige je za Erpa rekao: »Cijeloga svog života on nije učinio ništa značajno.« S godinama su oni u knjigama i hollywoodskim filmovima postali junaci. No pouzdani povijesni izvori pokazuju da oni to nisu bili.

Za razliku od toga, Biblija je prepuna pogrešivih ljudi koji su postali junacima. No nemojte smetnuti s uma podrijetlo njihova junaštva. Objekt njihove vjere bio je Bog koji je odabrao grješne ljude za svoje uzvišene ciljeve.

Među brojnim biblijskim junacima Mojsiju pripada istaknuto mjesto. Rado zaboravljamo da je bio ubojica i da je preko volje postao vođom. Jednom je čak predbacio Bogu: »Zašto tako zlostavljaš svojega slugu… Zar sam ja čitav taj narod nosio na svojem krilu i donio na svijet?« (Brojevi 11:11,12). I Mojsije je bio samo čovjek! Pa ipak u Poslanici Hebrejima piše: »I Mojsije je, istina, bio vjeran u svoj kući Božjoj u svojstvu sluge, da svjedoči za ono što je Bog imao objaviti« (Hebrejima 3:5 K. S.).

Heroji pokazuju na Heroja koji nikada ne razočarava. »Doista, Ovaj je zavrijedio slavu veću od Mojsijeve« (r. 3).

– Tim Gustafson

Tražite nekoga tko vas neće razočarati? Potražite Isusa.