Provjerite!

30 kolovoz 2015Pročitajte: Djela apostolska 17:10-13

10 A braća odmah noću odvedoše Pavla i Silu u Bereju. Došavši onamo, uđoše u židovsku sinagogu. 11 A ovi su bili plemenitiji od onih u Solunu, jer primiše Riječ svim srcem, i svaki su dan ispitivali Pisma, je li to tako. 12 I povjerovaše mnogi od njih, i od uglednih žena Grkinja, i od muškaraca ne malo. 13 A kad doznaše Židovi Soluna da Pavao i u Bereji propovijeda Božju riječ, dođoše i onamo, te podigoše i pobuniše mnoštvo.

Svaki su dan ispitivali Pisma, je li to tako.

Djela ap. 17:11

»SMRTONOSNI prašumski pauk doselio je u SAD i ubija ljude.« Tu su vijest poslali meni i svima u mojem e-adresaru. Zvučalo je moguće – spomenuta su imena mnogih poznatih znanstvenika i situacije iz svakodnevnog života. No, kada sam provjerio na pouzdanoj internetskoj stranici, otkrio sam da to nije istina – bila je to samo još jedna u nizu internetskih šala. Istinitost sam mogao ustanoviti jedino provjerom u pouzdani izvor.

Skupina vjernika prvoga stoljeća, koja je živjela u Makedoniji, znala je važnost potvrde onoga što su čuli. Oni koji su živjeli u Bereji »primiše Riječ svim srcem, i svaki su dan istraživali Pisma, je li to tako« (r. 11). Slušali su Pavla i željeli su biti sigurni da se to što on kaže slaže s učenjem Staroga zavjeta. Možda im je govorio o tome da u Starome zavjetu postoji dokaz da će Mesija trpjeti i umrijeti za grijehe. Morali su to provjeriti u starozavjetnim knjigama.

Kada čujemo duhovnu ideju koja nas uznemirava, moramo biti oprezni. Možemo to osobno potražiti u Bibliji, poslušati pouzdani izvor ili potražiti pomoć Isusa, svojega Gospodina.

– Dave Branon

Dostojan si, Bože, da ti svatko služi

i prinese žrtvu pravu.

Tebi čast, moć i vlast, djela su ti slavna,

nema Tebi ravna!

Božja istina odolijeva svakoj provjeri.