Maleni valovi nade

07 rujan 2015Pročitajte: Prva Petrova poslanica 1:3-9

3 Blagoslovljen Bog i Otac Gospodina našega Isusa Krista koji nas po svome velikom milosrđu preporodi za živu nadu uskrsnućem Isusa Krista od mrtvih. 4 Preporodio nas je za baštinu neraspadljivu, neokaljanu, neuvelu, sačuvanu na nebesima za vas 5 koje po vjeri čuva Božja snaga za spasenje, pripravljeno za očitovanje u posljednje vrijeme. 6 Zato se radujte, iako ste sada, kada je potrebno, nakratko rastuženi različitim kušnjama, 7 da vaša prokušana vjera – mnogo dragocjenija od raspadljivoga zlata koje se kuša ognjem – bude na hvalu, slavu i čast, o objavljenju Isusa Krista. 8 Njega ljubite, a ne vidjeste ga. U njega vjerujete, iako ga još ne gledate. Uz to se radujete neiskazanom i proslavljenom radošću 9 što ćete postići cilj svoje vjere: spasenje duša.

Blagoslovljen Bog… koji nas po svome velikom milosrđu preporodi za živu nadu uskrsnućem Isusa Krista od mrtvih.

1 Petrova 1:3

SENATOR SAD-a Robert Kennedy 1966. godine otišao je u važan posjet Južnoj Africi. Tamo je na sveučilištu u Cape Townu, u govoru poznatom kao Ripple of Hope (Maleni valovi nade), ohrabrio protivnike apartheida, vladavine bjelačke manjine. Rekao je da svaki put kada se čovjek zauzme za neku ideju, ili učini nešto za opće dobro, ili osudi nepravdu, on pokreće maleni val nade. Kada ti valovi iz milijun drugih središta prelaze jedni preko drugih, nastaje bujica koja može srušiti najčvršće zidove potlačenosti i netrpeljivosti.

Povremeno nam se čini da u svijetu ima vrlo malo nade. No za Kristove sljedbenike postoji istinska nada. Sjetimo se Petrovih riječi: »Blagoslovljen Bog i Otac Gospodina našega Isusa Krista koji nas po svome velikom milosrđu preporodi za živu nadu uskrsnućem Isusa Krista od mrtvih« (r. 3).

Zahvaljujući neupitnosti Kristova uskrsnuća, dijete Božje ima nadu koja je više od malenih valova nade. To je nezadrživa bujica pouzdanja u Onoga koji je za nas pobijedio smrt. Isus Krist, svojom pobjedom nad smrću – našim najvećim neprijateljem – može donijeti nadu u najbeznadniju situaciju.

– Bill Crowder

Nebo navješta slavu Krista uskrslog.

Što ljepše je od ljepote Njegove?

Očajni u Kristu nalaze nadu.