U vrtu

11 rujan 2015Pročitajte: Evanđelje po Mateju 26:36-42

36 Tada dođe Isus s njima u zaselak koji se zove Getsemani. On reče svojim učenicima: »Sjedite tu, dok ja idem tamo i pomolim se.« 37 Petra i oba Zebedejeva sina uze sa sobom. Tada se poče žalostiti i plašiti. 38 On im reče: »Žalosna je moja duša do smrti; ostanite ovdje i bdijte sa mnom!« 39 I otiđe malo dalje, pade ničice i pomoli se: »Oče moj, ako je moguće, neka me mimoiđe ovaj kalež! Ali ne kako ja hoću nego kako ti hoćeš.« 40 Tada dođe k svojim učenicima i nađe ih gdje spavaju. Reče Petru: »Zar niste mogli jednu uru sa mnom probdjeti? 41 Bdijte i molite se da ne padnete u napast; jer je duh voljan, ali je tijelo slabo.« 42 Udalji se po drugi put i pomoli se: »Oče moj, ako me ne može mimoići ovaj kalež, da ga ne pijem, neka bude tvoja volja!«

Udalji se po drugi put i pomoli se: »Oče moj… neka bude Tvoja volja!«

Matej 26:42

MOJI su preci bili među prvim doseljenicima u Michigan. Raskrčili su zemljište, posijali usjeve i zasadili vrt za potrebe svoje obitelji. Bavljenje zamljoradnjom prenosili su s jednog na drugi naraštaj. Moj je tata odrastao na farmi i volio je povrtlarstvo, što možda objašnjava zašto ja volim raditi u vrtu i zašto volim miris plodne zemlje. Uzgajanje usjeva s prekrasnim cvjetovima i bavljenje ružama čija ljepota i miris čine naše dvorište lijepim, pružaju mi veliko zadovoljstvo. Da nema korova, bilo bi predivno!

Uvijek kada se borim s korovom sjetim se edenskoga vrta. Bio je to savršeni vrt tako dugo dok Adam i Eva nisu prekršili Božju zabranu, a trnje i korov postali su stvarnost za njih i svakog vrtlara nakon toga (pročitajte Postanak 3:17,18).

U Bibliji se spominje još jedan vrt – vrt Getsemani – gdje je Krist, duboko potresen, molio svoga Oca da pronađe drugi način da ukine posljedice grijeha koji je započeo u Edenu. U vrtu Getsemani Isus se predao u ruke svoga Oca i usred velike patnje izgovorio riječi potpune poslušnosti: »Neka bude Tvoja volja!« (r. 42)

Danas uživamo blagodati Isusove čudesne milosti zato što se On predao u tom vrtu. Neka nas to potakne da Mu dopustimo da iskorijeni korov iz našega života.

– Joe Stowell

Duhovno rastemo samo kada njegujemo svoju vjeru.