Jer je Bog tako ljubio…

13 rujan 2015Pročitajte: Evanđelje po Ivanu 3:13-19

13 Nitko nije uzašao na nebo osim onoga koji siđe s neba: Sin čovječji. 14 Kao što je Mojsije podigao zmiju u pustinji tako treba biti podignut i Sin Čovječji, 15 da svaki koji vjeruje u njega ima vječni život. 16 Jer je Bog tako ljubio svijet da je predao svojega jedinorođenog Sina da svaki koji vjeruje u njega ne propadne, nego da ima vječni život. 17 Jer Bog nije poslao svoga Sina na svijet zato da osudi svijet, nego da se svijet po njemu spasi. 18 Tko vjeruje u njega, ne će biti suđen; tko ne vjeruje, taj je već osuđen, jer ne vjeruje u ime jedinorođenoga Sina Božjega. 19 A sud stoji u ovom: Svjetlo je došlo na svijet, ali su ljudi više voljeli tamu negoli svjetlo; jer su njihova djela bila zla.

A Isus se molio: »Oče, oprosti im; jer ne znaju što čine!«

Luka 23:34

STOGODIŠNJICA početka Prvoga svjetskog rata obilježena je 28. srpnja 2014. godine. Britanski su mediji prenosili brojne rasprave i dokumentarne filmove o početku toga četverogodišnjeg rata. Čak su u TV seriju Gospodin Selfridge (od siječnja ove godine mogu ju gledati i naši gledatelji), koja govori o robnoj kući koja i danas postoji u Londonu, uvrštene epizode u kojima zaposlenici dobrovoljno odlaze u rat. Dok sam gledala njihovu požrtvovnost, stisnulo me je u grlu. Ti su vojnici bili tako mladi, tako gorljivi, a vjerojatnost da će se vratiti iz rovova bila je gotovo nikakva.

Iako Isus nije otišao u rat da pobijedi ovozemaljskog neprijatelja, otišao je na križ da pobijedi najvećeg neprijatelja – grijeh i smrt. Isus je došao na zemlju da Božju ljubav pokaže na djelu i da umre strašnom smrću da bi nama bili oprošteni grijesi. Čak je bio spreman oprostiti ljudima koji su ga šibali i raspeli (r. 34). Svojim je uskrsnućem pobijedio smrt i zato sada možemo zauvijek postati članovima Božje obitelji (pročitajte Ivan 3:13-16).

Godišnjice i spomenici podsjećaju nas na značajne povijesne događaje i junačka djela. Križ nas podsjeća na Isusovo trpljenje, smrt i na ljepotu Njegove žrtve za naše spasenje.

– Marion Stroud

Božja ljubav je kao sunce,

ona svuda i svakome sja.

Isusov križ je najveći dokaz Božje ljubavi.