Nasljedujte Krista

19 rujan 2015Pročitajte: Druga poslanica Korinćanima 11:21-30

21 Na sramotu govorim, kao da smo u tome mi bili slabi. Čime se tko ponosi, u bezumlju govorim, ponosim se i ja. 22 Jesu li Hebreji? I ja sam! Jesu li Izraelci? I ja sam! Jesu li potomci Abrahamovi? I ja! 23 Jesu li služitelji Kristovi? Da reknem kao luđak: ja još više. Više sam se trudio, više bio po tamnicama, preko mjere bio izudaran, mnogo puta bio u smrtnoj pogibelji. 24 Od Židova sam primio pet puta četrdeset manje jedan udarac. 25 Tri sam puta bio šiban, jednom kamenovan, tri sam puta doživio brodolom, noć i dan proveo sam na morskoj pučini. 26 Često na putovanjima, u pogibelji od rijeka, u pogibelji od razbojnika, u pogibelji od sunarodnjaka, u pogibelji od pogana, u pogibelji u gradu, u pogibelji u pustinji, u pogibelji na moru, u pogibelji od lažne braće. 27 U trudu i muci, u mnogom nespavanju, u gladi i žeđi, u mnogom postu, u zimi i golotinji. 28 Osim toga svakodnevna odgovornost: briga za sve crkve. 29 Tko je slab, a ja da ne budem slab? Tko se sablazni, a ja da se ne raspalim?

Ako se treba hvaliti, svojom ću se slabošću hvaliti.

2 Korinćanima 11:30

KRUPNI plan na ogromnom platnu bio je velik i oštar pa smo mogli vidjeti duboke rane na tijelu muškarca. Vojnik ga je udarao, a razulareno se mnoštvo rugalo čovjeku čije je lice bilo obliveno krvlju. Prizori su se činili tako stvarnima da sam se u tišini kina na otvorenome skutrio i radio grimase kao da boli mene. No bio je to samo film koji je prikazivao Isusovo trpljenje za nas.

Podsjećajući nas na Isusovu patnju, Petar je napisao: »Doista, na to ste pozvani, jer je Krist trpio za nas i ostavio vam primjer da idete Njegovim stopama« (1 Petrova 2:21). Iako trpljenje dolazi u različitim oblicima i jačini, moramo na nj biti spremni. Možda ono neće biti tako veliko kao Pavlovo, kojega su zbog Krista šibali, kamenovali i koji je doživio brodolom. Napali su ga razbojnici i bio je gladan i žedan (pročitajte 2 Korinćanima 11:24-27). Jednako tako možda nećemo trpjeti kao oni koji prolaze veliko progonstvo u kulturama u kojima kršćanstvo nije dobrodošlo.

Trpljenje će doći u jednom ili drugom obliku. Možda ćemo iskusiti odricanje i oskudicu, uvrede i zlostavljanje jer nismo željeli sudjelovati u onome što ne proslavlja Boga. Čak su i strpljivost, izbjegavanje osvete i opraštanje, kako bismo održali dobre odnose način nasljedovanja Krista.

Kada smo suočeni s trpljenjem, sjetimo se Isusa.

– Lawrence Darmani

U školi trpljenja učimo ono što ne možemo naučiti nigdje drugdje.