Muha

21 rujan 2015Pročitajte: Propovjednik 9:4-12

4 Jer samo tko je pridružen živima, ima se još nešto nadati. Jer je bolje živ pas, nego mrtav lav. 5 Živi još znaju da moraju umrijeti. A mrtvi nemaju više znanja. Ne nadaju se plaći jer im se spomen zaboravio. 6 Odavno je nestalo njihove ljubavi, njihove mržnje, njihove vruće žudnje. Oni zauvijek nemaju više dijela u svemu što biva pod suncem. 7 Hajde, jedi s radošću svoj kruh! Pij vesela srca svoje vino! Jer su vazda bila Bogu mila tvoja djela. 8 Svagda neka su ti haljine bijele! Nikada na tvojoj glavi neka ne ponestane ulja! 9 Uživaj život sa ženom koju ljubiš, u sve dane svoga ništavnog života, što ti ga Bog daje pod suncem! Jer je to tvoj dio u životu, u sve dane tvoga ništavnoga života i u trudu kojim se mučiš pod suncem. 10 Što tvoja ruka može činiti, to neka čini vlastitom snagom, jer nema ni rada ni planova, ni mudrosti ni znanja u carstvu mrtvih, kamo ideš.
11 Nadalje vidjeh pod suncem: ne dobiva brzi trku, niti junaci dobivaju rat, niti mudraci kruh, niti pametni bogatstvo, niti razumni milost, nego sve ovisi o vremenu i sreći. 12 Jer čovjek ne zna svoga vremena. Kao što se ribe hvataju mrežom, kao što ptice padaju u zamku, isto se tako zapletu ljudi u vrijeme nesreće, što navali na njih iznenada.

Jer samo tko je pridružen živima, ima se još nešto nadati.

Propovjednik 9:4

KADA sam počela raditi u uredu koji sada unajmljujem, jedini stanari bile su muhe. Nekoliko ih je uginulo i ležale su na podu i prozorskoj dasci. Bacila sam sve osim jedne koju sam stavila na vidljivo mjesto.

Ta me uginula muha podsjeća da svaki dan proživim najbolje što mogu. Smrt je savršeni podsjetnik na život, a život je dar. Salomon je rekao: »Jer samo tko je pridružen živima, ima se još nešto nadati« (r. 4). Život na zemlji nam daje priliku da utječemo na svijet koji nas okružuje i uživamo u njemu (r. r. 7,9).

Možemo također uživati u onome što radimo. Mudri Salomon nam je dao savjet: »Što koja ruka može činiti, to neka čini vlastitom snagom« (r. 10). Što god bio naš poziv, posao ili uloga u životu, još uvijek možemo raditi stvari koje su bitne i raditi ih dobro. Svakoga dana možemo ohrabrivati ljude, moliti se za njih i iskreno ih voljeti.

Pisac knjige Propovjednika kaže: »… sve ovisi o vremenu i sreći. Jer čovjek ne zna svoga vremena« (r. r. 11,12). Nemoguće je znati kada će naš život na zemlji završiti, ali ovoga dana možemo pronaći zadovoljstvo i svrhu oslanjajući se na Božju snagu i Kristovo obećanje vječnoga života (počitajte Ivan 6:47).

– Jennifer Benson Schuldt

Ovo je dan što ga učini Gospod. Radujmo se i veselimo se u njemu! Psalam 118:24