Što sam naučio pecajući

22 rujan 2015Pročitajte: Prva Petrova poslanica 5:1-9

1 Starješine dakle među vama opominjem, jer sam i sam starješina i svjedok Kristovih muka, a i dionik slave koja će se očitovati: 2 pasite Božje stado koje vam je povjereno, i nadgledajte ga ne silom, nego dragovoljno, kako Bog hoće; niti zbog niskoga dobitka, nego iz oduševljene revnosti. 3 Ne vladajte se kao gospodari nad baštinom, nego kao oni koji su uzor stadu. 4 I kad se pojavi vrhovni pastir, primit ćete neuveli vijenac slave.
5 Vi mlađi, pokoravajte se starijima! A svi budite prožeti poniznošću jedni prema drugima, jer se
»Bog oholima protivi,
a poniznima daje milost.«
6 Ponizite se dakle pod moćnom rukom Božjom, da vas uzvisi u pravo vrijeme! 7 Svu svoju brigu prebacite na njega, jer se on brine za vas! 8 Budite trijezni i bdijte jer vaš protivnik, đavao, kao ričući lav obilazi i traži koga će proždrijeti. 9 Njemu se oduprite postojani u vjeri i znajte da iste muke podnose vaša braća u svijetu!

Njemu se oduprite postojani u vjeri i znajte da iste muke podnose vaša braća u svijetu!

1 Petrova 5:9

SPOKOJNO sam pecao u mirnim vodama jezera zabacujući udicu tik uz šaš i gledao velikoga grgeča kako proviruje iz gustog raslinja. Približio se primamljivom mamcu na vrhu udice, gledao ga i polako se vratio u gusti korov. Ponovio je to nekoliko puta, a onda je ugledao udicu. Zatim je zamahnuo repom i nestao u svojem skrovištu, i više se nije vratio.

Sotona mami iskušenjima, kao udicom, pred našim nosom. Izgleda ukusno. Obećaje užitak. Ali sotonina moć tu prestaje. Ne može nas natjerati da zagrizemo udicu. Njegova moć prestaje tamo gdje počinje naša volja – na mjestu odluke. Kada nas Duh Sveti upozori i odlučimo reći ne, sotona više ne može ništa. U svojoj Poslanici Jakov kaže: »Oduprite se đavlu, i pobjeći će od vas!« (4:7)

Kao vjernici veliku utjehu nalazimo u riječima apostola Petra koji je i sam prošao kušnju (pročitajte Matej 26:33-35). Nakon toga je napisao: »Budite trijezni i bdijte jer vaš protivnik, đavao, kao ričući lav obilazi i traži koga će proždrijeti. Njemu se oduprite u vjeri« (1 Petrova 5:8,9).

Baš kao što se veliki stari grgeč nije ulovio na moju udicu, i mi se, uz Božju pomoć, možemo oduprijeti najprimamljivijim sotoninim taktikama!

– Dave Egner

Moj Isus je za mene svršio sve

ja sam čist nema u meni zla.

Na sotonine laži odgovorite istinom Božje riječi.