Uvažavajte siromašne

27 rujan 2015Pročitajte: Evanđelje po Mateju 25:31-40

31 Kad dođe Sin Čovječji u svojoj slavi i svi anđeli s njime, sjest će na prijestolje svoje slave. 32 Svi će se narodi pred njim sabrati. On će ih razlučiti jedne od drugih, kao što pastir razlučuje ovce od jaraca. 33 Postavit će ovce sebi s desne, a jarce sebi s lijeve. 34 Tada će kralj reći onima s desne strane: Dođite, blagoslovljeni mojega Oca! Primite u posjed kraljevstvo koje vam je pripravljeno od stvaranja svijeta! 35 Jer sam bio gladan i dali ste mi jesti; žedan i dali ste mi piti. Bio sam stranac i primili ste me na konak; 36 gol i zaodjenuli ste me. Bio sam bolestan i pohodili ste me; bio sam u tamnici i došli ste k meni. 37 Tada će ga pravednici upitati: Gospodine, kad smo te vidjeli gladna i dali ti jesti, ili žedna i dali ti piti? 38 Kad smo te vidjeli kao stranca i primili te na konak, ili gola i zaodjenuli te? 39 Kad smo te vidjeli bolesna ili u tamnici, i došli k tebi? 40 Kralj će im odgovoriti: Zaista kažem vam: Što ste učinili jednomu od ove moje najmanje braće, to ste meni učinili.

Pravednik uvažava parnicu siromašnih, a bezbožnik ne zna za sućut.

Izreke 29:7

BILO je to davne 1780. kada je Robert Raikes osjetio potrebu da pomogne siromašnoj, nepismenoj djeci u svome susjedstvu u Londonu. Vidio je da se ne čini ništa i odlučio je nešto poduzeti.

Zaposlio je nekoliko žena i nedjeljom za tu djecu organizirao školu. Služeći se Biblijom kao udžbenikom, učiteljice su najsiromašniju djecu Londona učile čitati i pisati, i prenosile im mudrost Biblije. Uskoro je oko stotinu djece pohađalo te škole i uživalo u ručku u sigurnom i čistom okruženju. Te su Nedjeljnje škole, kako su ih popularno zvali, mijenjale živote dječaka i djevojčica. Do 1831. u Velikoj Britaniji te je škole pohađalo više od milijun djece – samo zato jer je jedan čovjek razumio biblijsku istinu: »Pravednik uvažava parnicu siromašnih, a bezbožnik ne zna za sućut« (r. 7). Nije tajna da je Isusu bilo jako stalo do siromašnih. U 25. poglavlju Evanđelja po Mateju Isus potiče vjernike da svoju spremnost za Njegov drugi dolazak pakazuju tako što gladnima daju hranu, žednima vodu, što beskućnicima pomažu pronaći konak, golima daju odjeću, a bolesne i zatočene tješe.

Kada svjedočimo da je Krist u našem srcu, veličamo svoga suosjećajnog Spasitelja tako što uvažavamo i pomažemo onima koji su Bogu na srcu.

– Dave Branon

Otvorite svoje srce Bogu da naučite suosjećati; otvorite svoje ruke i pomozite.