Odrecite se!

28 rujan 2015Pročitajte: Poslanica Filipljanima 2:19-30

19 Nadam se u Gospodinu Isusu uskoro poslati k vama Timoteja, da se i ja ohrabrim saznavši kako je vama. 20 Zaista, nemam nijednog takva istomišljenika koji bi se tako iskreno brinuo za vaše stvari. 21 Svi naime traže što je njihovo, a ne što je Krista Isusa. 22 A znate da je prokušan: kao dijete ocu služio je sa mnom u službi evanđelja. 23 Nadam se, dakle, njega poslati odmah, čim razaberem što će biti sa mnom. 24 A uzdam se u Gospodina da ću i sam uskoro doći.
25 Nađoh također za potrebno poslati k vama brata Epafrodita, svoga suradnika i suborca, kojega vi poslaste da mi posluži u mojoj potrebi. 26 Doista, čeznuo je za svima vama i bilo mu je žao što ste čuli da se razbolio. 27 Jer, zaista, bio je blizu smrti, ali Bog mu se je smilovao. Ne samo njemu nego i meni, da mi ne dođe žalost na žalost. 28 Zato ga brže šaljem da se obradujete kad ga opet vidite, a ja da budem manje žalostan. 29 Primite ga dakle u Gospodinu sa svom radošću, i poštujte takve! 30 Jer zbog Kristova djela došao je blizu smrti, izložio je opasnosti vlastiti život da me poslužuje u onome što vi niste mogli činiti.

Nađoh također za potrebno poslati k vama brata Epafrodita… kojega vi poslaste da mi posluži u mojoj potrebi.

Filipljanima 2:25

MNOGE dobrotvorne organizacije koje pomažu ljudima ovise o darovanoj nepotrebnoj odjeći i kućanskim potrepštinama onih koji imaju više nego što trebaju. I dobro je darovati rabljene stvari da bi poslužile drugima. Ali često se nerado odričemo stvari koje su nam drage i kojima se koristimo svakoga dana.

Kada je Pavao bio zatočen u Rimu, trebao je stalno ohrabrivanje i društvo pouzdanih prijatelja. Usprkos tome poslao je dvojicu najbližih suradnika da pomognu Isusovim sljedbenicima u Filipima. »Nadam se u Gospodinu Isusu uskoro poslati k vama Timoteja… Zaista, nemam nijednog takva istomišljenika koji bi se tako iskreno brinuo za vaše stvari« (r. r. 19,20). »Nađoh također za potrebno poslati k vama brata Epafrodita, svoga suradnika i suborca, kojega vi poslaste da mi posluži u mojoj potrebi« (r. 25), piše Pavao. Dao je drugima ono što je sam najviše trebao.

Sve što smatramo »najdragocjenijim« u svome životu može nekome biti od velike koristi. Možda je to naše vrijeme, prijateljstvo, uho koje sluša i ruke koje pomažu. Kada se odričemo onoga što nam je Gospodin dao, veličamo Boga, pomažemo drugima, a mi smo blagoslovljeni.

– David McCasland

Radosno davanje proslavlja Gospodina, pomaže drugima, a nama donosi blagoslov.