Dolina

30 rujan 2015Pročitajte: Jona 2:1-10

1 A Gospodin zapovjedi te velika riba proguta Jonu. Tri dana i tri noći ostade Jona u utrobi ribe. 2 I Jona se pomoli u utrobi ribe Gospodinu, svojemu Bogu, 3 i reče:
»Iz svoje tjeskobe zavapih Gospodinu: on mi dade odgovor. Iz krila podzemnoga svijeta povikah za pomoć: ti si čuo moj glas. 4 Ti si me bacio u dubinu, u srce mora, da me opkolila voda. Sve tvoje poplave i tvoji vali prelazili su preko mene. 5 Pomislio sam: Odbačen sam ispred tvojih očiju. Kako mogu dalje još gledati tvoj sveti Hram? 6 Vode mi doprle već blizu života. Dubina me opkolila. I oko glave bio mi se ovio rogoz. 7 Upao sam do gorskih temelja. Zemaljske prijevornice zatvorile me dovijeka. Tada si me izvadio iz jame, Gospodine, moj Bože! 8 Kad mi je već gotovo iščeznuo život, spomenuo sam se Gospodina. Molitva je moja prodrla k tebi u tvome svetom Hramu. 9 Koji štuju ništavne idole, ostavljaju onoga koji im je spasenje. 10 A ja ću ti glasnom zahvalom prinijeti žrtvu. Što sam zavjetovao, platit ću. U Gospodinu je spasenje!«

Molitva je moja prodrla k Tebi u Tvome svetom Hramu.

Jona 2:8

JEDNA puritanska molitva govori o udaljenosti između grješnoga čovjeka i svetoga Boga. Čovjek kaže Bogu: »Doveo si me do doline pronicavosti… zarobljen planinama grijeha vidim Tvoju slavu.« Svjestan grijeha, čovjek se još uvijek nada. Moli se dalje: »Iz najdubljeg bunara mogu se vidjeti zvijezde, i što je bunar dublji, zvijezde su sjajnije.« I pjesma završava molbom: »Dopusti mi da vidim svjetlo u svojoj tami… Slavu u svojoj dolini.«

Jona je pronašao Božju slavu dok je bio u dubini mora. Pobunio se protiv Boga, završio u utrobi ribe i bio potpuno shrvan svojim grijehom. I ondje je zavapio Bogu: »Ti si me bacio u dubinu, u srce mora… Vode mi doprle već blizu života« (Jona 2:4,6). Usprkos tome, Jona je rekao: »Molitva je moja prodrla k Tebi u Tvome svetom Hramu« (r. 8). Bog je čuo njegovu molitvu i izbavio ga.

Iako grijeh stvara udaljenost između Boga i nas, možemo s najniže točke u svojem životu podići pogled i vidjeti Njega – Njegovu svetost, dobrotu i milost. Odreknemo li se grijeha i grijeh priznamo Bogu, On će nam oprostiti. Bog odgovara na molitve iz »doline«.

– Jennifer Benson Schuldt

Što grijeh može oprati? Ništa, osim krvi Krista.

Što će me izliječiti? Ništa, osim krvi Krista.

Tama grijeha čini to da svjetlost Božje milosti svijetli sjajnije.