Riječi mudraca

02 studeni 2015Pročitajte: Propovjednik 9:13-18

13 I ovo morah ja s mudrošću doživjeti pod suncem i učini mi se to važnim: 14 Bio je malen grad. Samo malo ljudi je stanovalo u njemu. I dođe na nj moćan kralj. Opkoli ga i iskopa protiv njega jake opkope. 15 A bio je u njemu i siromašan mudrac. On oslobodi grad svojom mudrošću. Ali se nitko nije sjetio toga siromaha.
16 Tada rekoh sebi: Bolja je mudrost, nego moć. Ipak se ne priznaje mudrost siromaha. Na riječi se njegove ne pazi. 17 Riječi jednoga mudraca, mirno kazane, vrednije je slušati nego dreku ludih kraljeva. 18 Bolja je mudrost nego ratno oružje. Ali jedan jedini zločinac može pokvariti mnogo dobra.

Riječi jednoga mudraca, mirno kazane, vrednije je slušati nego dreku ludih kraljeva.

Propovjednik 9:17

SUPRUG moje nećakinje nedavno je na svojoj društvenoj stranici napisao: »Mogao bih napisati puno više da nema toga tihoga glasa koji mi šapće da to ne učinim. Kao Kristovi sljedbenici vjerojatno ste pomislili da je taj tihi glas Duh Sveti. Nije. To je glas moje žene Heidi.«

Uz osmijeh dolazi i važna istina. Oprez razborita prijatelja može biti odraz Božje mudrosti. U 9. poglavlju Propovjednika pročitali smo da je vrijedno slušati riječi mudra prijatelja.

Sveto pismo nas upozorava: »Ne smatraj sama sebe mudrim!« (Izreke 3:7; pročitajte i Izaija 5:21; Rimljanima 12:16) Drugim riječima, nemojmo misliti da znamo sve odgovore. U 20. retku 19. poglavlja Mudrih izreka piše: »Poslušaj savjet i primi ukor, da budeš mudar!« Bilo da je riječ o prijatelju, bračnom drugu, svećeniku bilo o suradniku, Bog može koristiti druge da bismo upoznali Njegovu mudrost.

»U srcu razumnoga počiva razboritost«, zapisano je u knjizi Mudrih izreka 14:33. Jedan od načina da steknete duhovnu mudrost je otkrivanje kako služiti jedni drugima i kako učiti jedni od drugih.

– Cindy Hess Kasper

Bože, hvala Ti za Tvoju riječ iz koje učimo kako voljeti Tebe i druge. Hvala Ti i za ljude koje si doveo u moj život da me podsjećaju na Tvoju istinu.

Prava mudrost započinje i završava s Bogom.