Naš ljubomorni Bog

04 studeni 2015Pročitajte: Druga poslanica Korinćanima 11:1-4

1 O, da biste malo podnijeli moje bezumlje! No podnesite i mene! 2 Zaista revnujem za vas Božjom revnošću, jer vas zaručih s jednim mužem da vas privedem Kristu kao čistu djevicu. 3 Ali se bojim, kao što zmija prevari Evu svojim lukavstvom, da se tako i vaše misli ne pokvare i ne odmetnu od iskrene odanosti Kristu. 4 Jer ako tko dođe i propovijeda drugoga Isusa kojega mi ne propovijedasmo, ili ako prihvaćate drugoga Duha kojega ne primiste, ili drugo evanđelje koje ne prihvatiste, lijepo podnosite.

Tá Jahve – ime mu je Ljubomorni – Bog je ljubomoran.

Izlazak 34:14 (K. S.)

U istraživanju provedenom 2014. na Kalifornijskom sveučilištu korišteni su plišani psi kako bi pokazali da i životinje mogu biti ljubomorne. Ispitanici su u prisutnosti svoga kućnog ljubimca trebali pokazati ljubav prema plišanome psu. Tri četvrtine pasa pokazalo je očitu zavist. Neki su pokušali privući pozornost vlasnika nježnim grebanjem. Drugi su se pokušali ugurati između svoga vlasnika i igračke. Nekoliko ih je čak režalo na plišanog suparnika.

Kod pasa ljubomora izgleda simpatično. Kod ljudi može imati manje poželjne posljedice. No, kao što nas Mojsije i Pavao podsjećaju, postoji druga vrsta ljubomore – ona koja prekrasno odražava Božje srce. Kada je Pavao pisao crkvi u Korintu, rekao je da je ljubomoran na njih »božanskom ljubomorom« (2 Korinćanima 11:2). Nije želio da se udalje »od Kristu dužne iskrenosti i čistoće« (r. 3). Takva ljubomora odražava srce Boga koji je u Deset zapovijedi rekao: »Jer Ja, Jahve, Bog tvoj, Bog sam ljubomoran« (Izlazak 20:5).

Božja ljubomora nije kao naša sebična ljubav. Njegovo srce pokazuje gorljivost da zaštiti one koji su po stvaranju i spasenju Njegovi. On nas je stvorio i oslobodio da upoznamo i uživamo u Njegovoj ljubavi zauvijek. Možemo li tražiti išta više nego Boga kojemu je toliko stalo – i koji je ljubomoran – jer želi da budemo sretni?

– Mart DeHaan

Bog voli svakoga pojedinog kao jedinog. Augustin