O guskama i napornim ljudima

12 studeni 2015Pročitajte: Poslanica Rim. 12:14-21

14 Blagoslivljajte one koji vas progone: blagoslivljajte, a ne kunite! 15 Radujte se s onima koji se raduju, plačite s onima koji plaču! 16 Budite jedne misli među sobom; ne čeznite za visokim stvarima, nego se držite onoga što je skromno! Ne smatrajte sami sebe mudrima! 17 Nikome ne vraćajte zla za zlo; nastojte oko dobra pred svim ljudima! 18 Ako je moguće, koliko je do vas, živite u miru sa svim ljudima! 19 Ne osvećujte se osobno, ljubljeni, nego ustupite mjesto gnjevu Božjemu, jer je pisano: »Moja je osveta, ja ću je vratiti«, govori Gospodin. 20 Ako je »dakle gladan tvoj neprijatelj, nahrani ga; ako je žedan, napoji ga; jer čineći to, ognjeno ćeš ugljevlje zgrnuti na njegovu glavu.« 21 Ne daj da te zlo nadvlada, nego nadvladaj zlo dobrim!

Ako je moguće, koliko je do vas, živite u miru sa svim ljudima!

Rimljanima 12:18

KADA smo se tek doselili u naš sadašnji dom, uživao sam u ljepoti gusaka koje su se gnijezdile u blizini. Divio sam se tomu kako se brinu jedne o drugima, kako u vodi plivaju jedna za drugom ili lete nebom u V-formaciji. Također sam uživao gledati kako podižu svoje mlade. A onda je došlo ljeto i otkrio sam neke manje lijepe stvari o svojim pernatim prijateljicama. Znate, guske vole jesti travu i nije ih briga ako time unište nečiji travnjak. A što je još gore, ono što ostavljaju za sobom čini šetnju dvorištem neugodnom avanturom.

Sjetim se tih gusaka svaki put kad imam posla s napornim ljudima. Nekada ih poželim naprosto otjerati iz svoga života. A tada me Bog podsjeti da postoji ljepota i u najnapornijim ljudima ako im se dovoljno približimo da bismo to otkrili i da problemi koje nam zadaju mogu biti odraz problema koje imaju. Apostol Pavao je rekao: »Ako je moguće, koliko je do vas, živite u miru sa svim ljudima!« (r. 18) Zato molim Boga da mi pomogne biti strpljiv s »tvrdom stranom« drugih. To nema uvijek sretan ishod, ali je nevjerojatno kako često Bog uspije popraviti takav odnos.

I dok susrećemo naporne ljude, milošću Božjom ih možemo voljeti jer ih gledamo Njegovim očima.

– Randy Kilgore

Postići ćemo mir ako naš odgovor bude blag.