Veliki smrad

13 studeni 2015Pročitajte: Knjiga Postanka 3:6-13,22-24

6 Sada istom vidje žena kako je plod drveta dobar za jelo i ugodan za pogled, i kako je plod drveta poželjan, jer daje spoznaju. I ona uze od njegova ploda i pojede. I mužu svojemu, koji je bio uz nju, dade od njega; i on također pojede. 7 Tada se oboma otvoriše oči i oni opaziše da su bili goli. Zato spletoše smokvino lišće i načiniše sebi od njega pregače. 8 A kad začuše sušanj korakâ Gospodina Boga, koji je hodio po vrtu za dnevnog vjetrića, sakriše se oni, Adam i njegova žena, pred Gospodinom Bogom među grmljem u vrtu.
9 A Gospodin Bog zovnu Adama i upita ga: »Gdje si?«
10 On odgovori: »Kad začuh sušanj koraka tvojih u vrtu, uplaših se, jer sam gol. Zato se sakrih.«
11 Tad on upita: »Tko ti kaza da si gol? Da nisi možda jeo s drveta s kojega ti zabranih jesti?«
12 Adam odgovori: »Žena, koju si mi dao za družicu, dade mi s drveta, i jedoh.«
13 I Gospodin Bog upita ženu: »Zašto si to učinila?« Žena odvrati: »Zmija me zavede; zato sam jela.«
22 Tada reče Gospodin Bog: »Eto, čovjek sad postade kao jedan od nas, tako da spoznaje što je dobro i zlo. Da sada samo on ne pruži ruku svoju i također ne uzme s drveta života i jede i vječno živi!«
23 Zato ga izagna Gospodin Bog iz vrta edenskog, da obrađuje zemlju od koje je bio uzet. 24 I kad je bio izagnao Adama, postavi istočno od vrta edenskog kerubine s mačem, iz kojega se vijao plamen, da čuvaju put drvetu života.

Štoviše, zna Bog da će vam se otvoriti oči čim s njega budete jeli, i da ćete postati kao Bog, kad spoznate što je dobro i zlo.

Postanak 3:5

U kolovozu 2013. veliko se mnoštvo okupilo u zimskome vrtu u Pittsburghu u Pennsylvaniji da bi vidjeli cvjetanje tropske biljke poznate kao smrdljivi cvijet. Budući da potječe iz Indonezije i cvate svakih nekoliko godina, cvjetanje je rijedak prizor. Jednom kada se otvori, ogromni šiljati i lijepi cvijet ima miris pokvarenog mesa. Zbog svoga odvratnog mirisa privlači muhe i kukce koji traže meso koje trune. Ali nema nektara.

Poput smrdljiva cvijeta grijeh obećaje, ali u konačnici ne daje ništa. Adam i Eva su to naučili iz vlastita iskustva. Edenski je vrt bio lijep dok ga nisu uništili čineći baš tu jedinu stvar koju je Bog tražio da ne učine. Dovedeni u napast da posumnjaju u Božju dobrotu, zanemarili su Božje upozorenje i izgubili su nedužnost. Bogomdana ljepota drveta dobra i zla za njih je postala poput smrdljiva cvijeta. Nagrada za neposlušnost bili su otuđenje, patnja, praznina, mukotrpan rad i smrt.

Grijeh izgleda primamljivo i može se činiti bezopasnim, ali ne može se usporediti s čudesnošću, ljepotom i mirisom pouzdanja i poslušnosti Bogu koji nas je stvorio da imamo udjela u Njegovu životu i radosti.

– Marvin Williams

Božje zapovijedi mogu nadvladati sotonina obećanja.