Podijeljene nedaće

16 studeni 2015Pročitajte: Poslanica Galaćanima 6:1-10

1 Braćo, ako i upadne čovjek u kakav prekršaj, vi duhovni ispravljajte ga u duhu blagosti; a pazi na sebe da i ti ne podlegneš kušnji! 2 Nosite bremena jedni drugih, i tako ćete ispuniti Kristov zakon! 3 Jer ako tko misli da je nešto, a nije ništa, vara samog sebe. 4 A svaki neka ispita svoje djelo, i tada će on samo u sebi imati razlog za ponosom, a ne u drugome, 5 jer će svaki svoje breme nositi. 6 Onaj koji prima pouku o Riječi, neka dijeli od svojih dobara onome koji ga uči! 7 Ne varajte se: Bog se ne da izrugivati; jer što čovjek posije, ono će i požeti. 8 Tko sije u svoje tijelo, od tijela će požeti propast; a koji sije u duh, od duha će požeti vječni život. 9 Neka nam ne dosadi činiti dobro, jer ćemo u svoje vrijeme požeti, ako ne malakšemo. 10 Zato dakle, dok imamo vremena, činimo dobro svima, a osobito onima koji su s nama u istoj vjerničkoj obitelji!

Nosite bremena jedni drugih, i tako ćete ispuniti Kristov zakon!

Galaćanima 6:2

DANA 25. travnja 2015. u Australiji i Novom Zelandu održana je svečana komemoracija, sjećanje na pripadnike vojski obiju država koji su se prije točno 100 godina odlučili zajedno boriti u Prvome svjetskom ratu. Taj praznik, koji slave svake godine, obilježava vrijeme kada se nijedna od spomenutih zemalja nije sama morala suočiti s ratom; njihovi su se vojnici združenim snagama borili protiv zajedničkog neprijatelja.

Dijeliti životne nedaće je ono kako su Isusovi sljedbenici pozvani živjeti. Apostol Pavao nas potiče: »Nosite bremena jedni drugih, i tako ćete ispuniti Kristov zakon!« (r. 2) Prolazimo li zajedno kroz životne nedaće, možemo osnažiti i poduprijeti jedni druge kada nam je teško.

Ako jedni drugima pokazujemo ljubav Kristovu, životne bi nas nedaće trebale približiti Kristu i jedne drugima, a ne osamiti nas u našem trpljenju.

Dijeleći tuđu nevolju pokazujemo Kristovu ljubav. U 53. poglavlju Izaije čitamo. »A On je nosio naše patnje, naše je žalosti uzeo na se« (r. 4). Zato, ma koliko bile teške nevolje s kojima se suočavamo, nikada se s njima ne moramo suočavati sami.

– Bill Crowder

Sva naša bremena zajedno nosimo.

S plačnim suze lijemo; u svemu jedno smo.

Mnogo dalje možete ići zajedno nego sami.