Nebeska nagrada

21 studeni 2015Pročitajte: Poslanica Filipljanima 3:7-14

7 Međutim, ono što sam nekoć smatrao dobitkom, sada smatram štetnim zbog Krista. 8 Štoviše, sve držim za štetu prema prevažnoj spoznaji Isusa Krista, svojega Gospodina zbog kojega sve izgubih i smatram blatom, da steknem Krista, 9 i da se nađem u njemu, nemajući svoje pravde koja je od Zakona. Zato imam pravdu koja je po vjeri u Krista, pravdu koja je od Boga po vjeri, 10 da spoznam njega i silu njegova uskrsnuća i zajedništvo u njegovoj patnji, da mu budem sličan u smrti, 11 ne bih li kako dostigao uskrsnuće od mrtvih. 12 Ne kao da sam već postigao ili kao da sam već savršen, nego nastojim dohvatiti ga, jer je i mene dohvatio Krist Isus. 13 Braćo, ja ne umišljam sebi da sam dostigao, ali jedno činim: zaboravljam ono što je za mnom, a posežem za onim što je preda mnom. 14 Trčim k cilju, k nebeskoj nagradi kojoj me Bog zove u Kristu Isusu.

Trčim k cilju, k nebeskoj nagradi kojoj me Bog zove u Kristu Isusu.

Filipljanima 3:14

U svakome području djelovanja jednu nagradu smatramo najvećim postignućem i priznanjem. Zlatna medalja na Olimpijskim igrama, Gremmy, Oskar ili Nobelova nagrada neke su od tih »velikih nagrada«. No postoji jedna još veća.

Apostol Pavao je bio upoznat s atletskim igrama prvoga stoljeća u kojima su se natjecatelji svojski trudili osvojiti nagradu. Imajući to na umu, napisao je pismo skupini Kristovih sljedbenika u Korintu: »Međutim, ono što sam nekoć smatrao dobitkom, sada smatram štetnim zbog Krista« (r. 7). Zašto? Zato što je njegovo srce imalo novi cilj. Spoznati »Njega i silu Njegova uskrsnuća i zajedništvo u Njegovoj patnji« (r. 10). I zato Pavao kaže: »… nastojim dohvatiti ga jer i je mene dotaknuo Krist Isus« (r. 12). Kada dođemo na cilj, Njegova će nagrada biti »vijenac pravde« (2 Timoteju 4:8).

Svatko od nas može težiti toj nagradi znajući da time iskazujemo čast Bogu. Svakog sam dana, u svojim svakodnevnim poslovima, sve bliže »velikoj nagradi« – »nebeskoj nagradi kojoj me Bog zove u Kristu Isusu« (Filipljanima 3:14).

– David McCasland

Vjero otaca, ognju svet, rasplamti srca ljubavlju

da te svakom naviještam blagom riječi i krijepošću.

Za sve što smo za Krista učinili ovdje na zemlji, dobit ćemo nagradu u nebu.