Glavni događaj

22 studeni 2015Pročitajte: Evanđelje po Luki 10:38-42

38 Na putu svrati u jedno selo. Neka žena, po imenu Marta, primi ga u svoju kuću. 39 Imala je sestru, po imenu Mariju. Ona sjede do Gospodinovih nogu i slušala je njegovo razlaganje. 40 A Marta je prionula na posao da ga podvori. Ona pristupi i reče: »Gospodine, zar ti ne mariš što me moja sestra ostavi samu da dvorim. Reci joj, dakle, da mi pomogne!« 41 Gospodin joj odgovori: »Marta, Marta, brineš se i skrbiš za mnoge stvari. 42 Samo je jedno potrebno. Marija je izabrala dobar dio. On joj se ne će oduzeti.«

Samo je jedno potrebno. Marija je izabrala dobar dio.

Luka 10:42

DOK sam gledala veliki vatromet na svečanosti u svojem gradu, nešto je odvlačilo moju pozornost. Povremeno su se s lijeve i desne strane na nebu pojavljivali manji vatrometi. Bili su dobri, ali gledajući njih propuštala sam glavni događaj, dijelove puno veličanstvenijeg vatrometa iznad svoje glave.

Ponekad nas dobre stvari udaljavaju od nečega puno boljeg. To je bio slučaj u Martinu životu, o čemu čitamo u Evanđelju po Luki 10:38-42. Kada je Isus s učenicima došao u Betaniju, Marta ih je ugostila u svojem domu. Biti dobar domaćin značilo je da netko treba pripremiti jelo, zato ne želim biti prestroga prema Marti.

Kada se Marta potužila da joj njezina sestra Marija ne pomaže, Isus je branio Marijin odabir da sjedi do Njegovih nogu. No nije rekao da je Marija duhovnija od svoje sestre. Jednom drugom zgodom Marta je pokazala više povjerenja u Isusa od Marije (pročitajte Ivan 11:19,20). I nije osuđivao Martinu želju da se pobrine za njihove tjelesne potrebe. Samo je želio da Marta shvati da je u našoj službi slušanje onoga što On govori, glavni događaj.

– Anne Cetas

Gospodine, pomozi mi da zapamtim

da je služenje Tebi važno.

No, da nikada ne može zamijeniti

duboku prisnost s Tobom.

Isus čezne za zajedništvom s nama.