Pobijediti razočaranje

24 studeni 2015Pročitajte: Knjiga Postanka 29:14-30

14 Laban mu reče: »Jest, ti si kost moja i meso moje.« I Jakov ostade kod njega čitav mjesec. 15 Tada Laban reče Jakovu: »Zar da besplatno radiš za me jer si mi nećak? Kaži mi što će ti biti plaća!«
16 A Laban je imao dvije kćeri; starijoj bilo ime Lea, a mlađoj Rahela. 17 Lea je imala mutne oči, a Rahela je bila lijepa stasa i lica. 18 Jakov zavolje Rahelu i reče:
»Služit ću ti sedam godina za tvoju mlađu kćer Rahelu.«
19 Laban odgovori: »Bolje je da je dam tebi negoli kojemu stranom čovjeku. Ostani dakle kod mene!«
20 Tako je Jakov služio za Rahelu sedam godina, i one mu se učiniše kao nekoliko dana, tako ju je volio. 21 Tada reče Jakov Labanu: »Daj mi sad moju ženu! Jer navrši se moje vrijeme. Ja bih se njom oženio.« 22 I sazva Laban sve stanovnike mjesta i priredi gozbu. 23 A navečer uze svoju kćer Leu i uvede je k njemu, i on imade s njom ženidbeno općenje. 24 I Laban dade svojoj kćeri Lei ropkinju Zilpu za sluškinju.
25 Ujutro se vidjelo da je to bila Lea. Tada reče on Labanu: »Zašto mi to učini? Zar ti nisam služio za Rahelu? Zašto me prevari?« 26 Laban odvrati: »U našoj zemlji nije običaj da se uda mlađa prije starije. 27 Navrši samo s njom svadbeni tjedan, onda će ti se dati i druga za službu, što ćeš mi je služiti još daljnjih sedam godina.«
28 Jakov učini tako i navrši s njom svadbeni tjedan. Tada mu dade i svoju kćer Rahelu za ženu. 29 I Laban dade svojoj kćeri Raheli svoju ropkinju Bilhu za sluškinju. 30 On imade i s Rahelom ženidbeno općenje. Rahelu je više volio nego Leu, i tako je on još daljnjih sedam godina služio kod Labana.

Uzdaj se u Gospoda i drži se puta Njegova, On će te uzvisiti i baštinit ćeš zemlju.

Psalam 37:34

MOŽDA ste vidjeli videosnimku dječaka koji saznaje da će dobiti još jednu sestru. Obuzet očajem jadikuje: »Uvijek djevojčice, djevojčice, djevojčice, djevojčice!«

Ta nam zgoda daje šaljivi uvid u očekivanja ljudi, ali razočaranje nije nimalo smiješno. Ono prožima naš svijet. Jedna je biblijska priča prepuna razočaranja. Jakov je pristao 7 godina raditi da bi oženio gospodarevu kći Rahelu. No, kada je ispunio svoj dio pogodbe, nakon prve bračne noći, čekalo ga je veliko razočaranje. Nije oženio Rahelu nego njezinu sestru Leu. Uvijek se usredotočujemo na Jakovljevo razočaranje, ali zamislite kako se osjećala Lea! Koje su njezine nade i snovi počeli umirati onoga dana kada se morala udati za muškarca koji ju nije volio niti želio?

U Psalmu 37:4 piše: »Nek Gospod bude tvoja radost; On će ispuniti želje srca tvoga!« Znači li to da bogobojazni ljudi nikada nisu razočarani? Pisac vidi nepravdu oko sebe. No, vidi i više od toga: »Budi tih pred Gospodinom i strpljivo Ga čekaj!« (r. 7) Zatim zaključuje: »A siromasi će posjedovati zemlju« (r. 11). Na kraju je Jakov iskazao Lei poštovanje i pokopao ju je u obiteljsku grobnicu uz Abrahama, Saru, Izaka i Rebeku (pročitajte Postanak 49:31). I upravo je kroz Leu – koja je mislila da nije voljena – Bog blagoslovio svijet našim Spasiteljem. Isus donosi pravdu, obnavlja nadu i daje nam nasljedstvo o kakvom i ne sanjamo.

– Tim Gustafson

Isus je jedini prijatelj koji nikada neće razočarati.