Božja galerija

01 travanj 2016Pročitajte: Psalam 100

1 Poklikni Gospodu,
sva zemljo!
2 Služite Gospodu s veseljem!
Pristupite pred njega s radosnim kliktanjem!

3 Znajte da je samo Gospod Bog!
On nas stvori i mi smo njegovi,
njegov narod i ovce paše njegove.

4 Uđite na vrata njegova s hvalama,
u njegove dvore s pohvalama!
Zahvaljujte mu, blagoslivljajte ime njegovo.

5 Jer dobar je Gospod!
Vječna je ljubav njegova,
od koljena do koljena vjernost je njegova.

Jer dobar je Gospod! Vječna je ljubav Njegova.

Psalam 100:5

STOTI je psalam poput umjetničkog djela koje nam pomaže veličati nevidljivoga Boga. No tako dugo dok ne možemo vidjeti Onoga koga štujemo, o Njemu svjedočimo mi, Njegov narod.

Zamislite slikara koji kistom i bojama prenosi na platno riječi ovoga psalma. To što se pojavljuje pred našim očima je svijet – »sva zemlja«» – koja kliče Gospodu s veseljem (r. 1). Veseljem! Jer Bog uživa u tome da nas oslobađa smrti. Krist »mjesto sebi određene radosti podnese križ« (Hebrejima 12:2).

I dok očima prelazimo slikarskim platnom, vidimo nebrojeno mnoštvo kako pjeva »s veseljem« i »radosnim kliktanjem« (Psalam 100:2). Srce našega nebeskog Oca je sretno kada Ga njegov narod štuje zbog toga tko On jest i što je učinio.

Zatim vidimo sebe. »On nas stvori i mi smo Njegovi, Njegov narod i ovce paše Njegove« (r. 3). Mi, Njegov narod, imamo brižnoga Pastira.

Konačno, vidimo Božje prebivalište – »Njegove dvore« i vrata kroz koja oni koje je izbavio ulaze u Njegovu prisutnost hvaleći i slaveći Ga (r. 4).

Tu je predivnu sliku nadahnuo naš Bog. Naš dobri, brižni i savršeni Bog. Onda nije čudo da će nam trebati cijela vječnost da bismo se nauživali Njegove uzvišenosti!

Dave Branon

Poznavati Boga – ne postoji ništa ljepše.