Mudrost i milost

04 travanj 2016Pročitajte: Jakovljeva poslanica 1:1-8

1 Jakov, sluga Boga i Gospodina Isusa Krista, pozdravlja dvanaest plemena raseljeništva.
2 Iskreno se radujte, braćo moja, kad padnete u različite kušnje, 3 znajući da iskušenjima vaša vjera biva utvrđena u postojanosti. 4 A postojanost neka bude zrela na djelu, da budete savršeni i potpuni, bez ikakva nedostatka. 5 Ako li kome od vas nedostaje mudrosti, neka ište u Boga koji daje svima obilato, bez prigovora, i dat će mu se. 6 Ali neka ište s vjerom, ne sumnjajući ništa, jer tko sumnja, sličan je morskomu valu koji vjetar podiže i goni. 7 Takav čovjek neka ne misli da će primiti što od Gospodina. 8 Čovjek razdijeljene duše nestalan je na svim svojim putovima.

Ako li kome od vas nedostaje mudrosti, neka ište u Boga koji daje svima obilato, bez prigovora, i dat će mu se.

Jakovljeva 1:5

DOKTOR Martin Luther King Jr., borac za ljudska prava, ubijen je 4. travnja 1968. ostavljajući milijune ljudi ljutitima i obeshrabrenima. Toga se dana u Indianopolisu okupilo veliko mnoštvo Afroamerikanaca kako bi poslušali govor Roberta Kennedyja. Mnogi još nisu čuli za smrt dr. Kinga, i Kennedy im je trebao priopćiti tužnu vijest. Pozvao ih je da sačuvaju mir poštujući tako ne samo svoju bol nego i njegovu bol zbog smrti njegova brata Johna F. Kennedyja.

Tom je prilikom Robert Kennedy parafrazirao Eshilovu pjesmu (526. – 456. pr. Kr.): »Čak i u našem snu, bol koja ne može zaboraviti kap po kap pada na naše srce, dok u naš vlasiti očaj, protiv naše volje, dolazi mudrost kroz zastrašujuću milost Božju.«

»Mudrost kroz zastrašujuću milost Božju« neobična je izjava. To znači da nam Božja milost ulijeva strahopoštovanje i daje nam priliku da u najtežim trenucima života rastemo u mudrosti.

A Jakov je napisao: »Ako li kome od vas nedostaje mudrosti, neka ište u Boga koji daje svima obilato, bez prigovora, i dat će mu se« (r. 5). Jakov kaže da vjera raste u kušnjama (r. r. 2-4) jer tada učimo iz mudrosti Božje i u nama se naša snaga »usavršava« (2 Korinćanima 12:9).

Bill Crowder

Mrak nevolja čini Božju milost još sjajnijom.