Nemojte otići

05 travanj 2016Pročitajte: Jeremija 1:4-9

4 Dođe mi Gospodnja riječ:
5 »Prije nego te satkah u majčinu krilu,
ja sam te izabrao.
Prije nego si izašao iz majčina krila,
posvetio sam te,
postavio sam te za proroka narodima.«
6 A ja rekoh: »Ah, moćni Gospodine, evo,
ne mogu govoriti, ja sam još tako mlad!«
7 Ali mi Gospodin odvrati:
»Ne govori: Ja sam još tako mlad!
Idi samo kamo te šaljem!
Navješćuj što ti zapovjedim!
8 Ne boj se njih!
Jer sam ja s tobom da te očuvam!«,
veli Gospodin.
9 I Gospodin pruži svoju ruku i dotače se mojih usta.
I reče mi Gospodin:
»Eto, stavljam svoje riječi u tvoja usta.

Prije nego te satkah u majčinu krilu, Ja sam te izabrao.

Jeremija 1:5

JOHN Piper je 1986. godine bio spreman napustiti službu pastora velike crkve. U svojem je dnevniku priznao: »Tako sam obeshrabren. Tako sam prazan. Čini mi se da sam potpuno okružen protivnicima.« Ali nije otišao, i Bog ga je upotrijebio da započne uspješnu službu koja je s vremenom premašila okvire njegove crkve. Iako je uspjeh riječ koju je lako pogrešno razumjeti, mogli bismo Johna Pipera nazvati uspješnim. No što bi bilo da njegova služba nije napredovala?

Bog je osobno pozvao proroka Jeremiju. »Prije nego te satkah u majčinu krilu, Ja sam te izabrao« (r. 5). Kada se je bojao, Bog ga je hrabrio: »Jer sam Ja s tobom da te očuvam« (r. 8). No Jeremija je požalio što ga je Bog odabrao za službu i podrugljivo je rekao: »Teško meni, majko moja, što si me rodila, čovjeka borbe i svađe za sve!« (15:10)

Bog je zaštitio Jeremiju, ali njegovo poslanje nije nikada bilo uspješno. Narod se nije pokajao. Vidio je kako ih ubijaju, porobljavaju i raseljavaju. No usprkos tome što je cijeloga života doživljavao neuspjeh i odbacivanje, nikada nije napustio službu. Znao je da ga Bog nije pozvao da bude uspješan, nego vjeran. Vjerovao je Bogu koji ga je pozvao. Jeremijina nam postojana suosjećajnost pokazuje srce Oca koji čezne da se svi obrate Njemu.

Tim Gustafson

Pazite da ne odustane prebrzo. Naši osjećaji nisu pouzdan vodič. John Piper