Križ na brežuljcima

06 travanj 2016Pročitajte: Prva poslanica Korinćanima 1:18-31

18 Govor o križu ludost je naime onima koji propadaju, a nama koji se spašavamo Božja je sila. 19 Jer je pisano:
»Uništit ću mudrost mudrih
i odbacit ću razum razumnih.«
20 Gdje je mudrac? Gdje je književnik? Gdje je istraživalac ovoga svijeta? Nije li Bog svjetovnu mudrost učinio ludošću? 21 Jer, kako svijet svojom mudrošću ne upozna Boga u Božjoj mudrosti, Bog je htio ludošću propovijedanja spasiti one koji vjeruju. 22 Doista, Židovi ištu znake, a Grci traže mudrost; 23 mi pak propovijedamo Krista raspetoga koji je Židovima sablazan, a poganima ludost, 24 a onima koji su pozvani – Židovima i Grcima – Krista koji je Božja sila i Božja mudrost. 25 Jer je »ludost« Božja mudrija od ljudi, i »slabost« je Božja jača od ljudi.
26 Doista, promatrajte, braćo, sami sebe, vi koji ste pozvani: nema mnogo mudrih po tijelu, ni mnogo silnih, ni mnogo plemenitih; 27 nego ono što je ludo pred svijetom, izabra Bog da posrami mudre, i ono što je slabo pred svijetom, izabra Bog da posrami ono što je jako. 28 Ono što je neplemenito i prezreno pred svijetom izabra Bog, i ono što nije da uništi ono što jest, 29 da se nijedan čovjek ne hvali pred Bogom. 30 Od njega ste vi u Kristu Isusu koji nam je postao mudrost od Boga, pravda, posvećenje i otkup, 31 da bude kao što je pisano: »Tko se hvali, neka se hvali u Gospodinu!«

Bože sačuvaj da se čim drugim hvalim osim križem Gospodina našega Isusa Krista.

Galaćanima 6:14

HOLLYWOOD je jedan od najprepoznatljivijih natpisa u SAD-u i nalazi se u Južnoj Kaliforniji. Ljudi iz svih krajave svijeta dolaze u ‘grad šljokica’ i opčinjeni gledaju dlanove filmskih zvijezda otisnute u cementne ploče, nadajući se da će barem na trenutak ugledati nekoga od slavnih. Tim posjetiteljima neće promaknuti veliki znak na obližnjem brežuljku.

Na hollywoodskim brežuljcima nalazi se i jedan manje poznati simbol – vječnoga značenja. To je 9,5 metara visoki križ koji se uzdiže iznad grada, a postavili su ga u znak sjećanja na Christine Wetherill Stevenson, bogatu nasljednicu koja je 1920. osnovala kazalište Pilgrimage Theatre. Križ je služio kao reklama za predstavu o Kristu. U uskrsno vrijeme, kada se prikazivala drama o Kristu, križ bi bio osvijetljen.

Ta dva simbola predstavljaju zanimljivu suprotnost. Dobri i loši filmovi će doći i proći. Njihova aktualnost, doprinos umjetnosti i značenje u najboljem su slučaju privremeni. No križ nas podsjeća na dramu koja određuje našu vječnost. Kristova je žrtva priča o Bogu koji nas voli, koji nas traži i poziva da prihvatimo potpuno oproštenje. Drama o Isusovoj smrti ukorijenjena je u povijesti. Njegovo je uskrsnuće pobijedilo smrt. Zato križ nikada neće izgubiti značenje i snagu.

Dennis Fisher

Da biste shvatili značenje križa, morate poznavati Onoga koji je tamo umro.