U tranziciji

08 travanj 2016Pročitajte: Evanđelje po Ivanu 11:17-27

17 Kad dođe Isus, ustanovi da je Lazar već četiri dana u grobu. 18 Betanija je bila blizu Jeruzalema, oko petnaest stadija udaljena od njega. 19 I mnogi od Židova bili su došli k Marti i Mariji da ih tješe zbog njihova brata. 20 Kad je Marta čula da dolazi Isus, izađe mu ususret. A Marija je sjedila kod kuće. 21 Onda reče Marta Isusu: »Gospodine, da si ti bio ovdje, ne bi umro moj brat. 22 Ali i sad znam, što god zaišteš od Boga, da će ti Bog dati.« 23 Isus joj reče: »Brat će tvoj uskrsnuti.« 24 Marta mu odvrati: »Znam da će uskrsnuti o uskrsnuću u posljednji dan.« 25 Isus joj reče: »Ja sam uskrsnuće i život. Tko vjeruje u mene, ako i umre, živjet će. 26 I nijedan koji živi i vjeruje u mene, ne će umrijeti dovijeka. Vjeruješ li to?« 27 Ona mu odgovori: »Da, Gospodine, ja vjerujem da si ti Mesija, Sin Božji koji dolazi na ovaj svijet.«

Onda ćemo mi koji živimo… svagda biti s Gospodinom.

1 Solunjanima 4:17

U Gani ljudi običavaju stavljati osmrtnice na oglasne ploče i betonske zidove. Riječima poput: Prerano nas je napustio, Veličanje života, Kakav gubitak – obavještavaju o smrti voljenih i vremenu ispraćaja. Jedna osmrtnica na kojoj piše – U tranziciji – govori o zagrobnom životu.

Kada umre bliski rođak ili prijatelj, tugujemo kao što su Marija i Marta tugovale za svojim bratom Lazarom (Ivan 11: 17-27). Toliko nam nedostaju da nam srce puca i plačemo kao što je Isus plakao za svojim prijateljem (r. 35).

I upravo je u tom tužnom trenutku Isus izrekao predivnu misao o životu nakon smrti: »Ja sam uskrsnuće i život. Tko vjeruje u Mene, ako i umre, živjet će« (r. 25).

Znajući to, mi se samo privremeno opraštamo od vjernika koji umru. Oni će »svagda biti s Gospodinom« (1 Solunjanima 4:17). Naravno, rastanci su bolni, ali možemo biti mirni jer znamo da su u Gospodinovim sigurnim rukama.

Tranzicaja znači da samo prelazimo iz jedne situacije u drugu. Iako za nas prestaje život na zemlji, nastavljamo živjeti u sljedećem životu, tamo gdje je Isus. »Tješite dakle jedni druge tim riječima!« (r. 18)

Lawrence Darmani

Iz daljine nam sjaji se kraj, oko duhovno vidi ga već,

to prekrasni je nebeski raj. Vjerni s Isusom vladat će vijek.

Zbog Krista možemo živjeti vječno.