Za koga radim?

11 travanj 2016Pročitajte: Propovjednik 4:4-16

4 Vidjeh da je svaki trud i svaka marljivost u radu samo zavist jednoga protiv drugog. I to je taština i trka za vjetrom.
5 Luđak stavlja svoje ruke u krilo i hrani se svojim vlastitim mesom. 6 Bolji je jedan pregršt mira, nego obje šake pune muke i trke za vjetrom.
7 Opet vidjeh jednu taštinu pod suncem: 8 Jedan jedini, nijedan drugi uz njega, nijedan sin, nijedan brat. Nema kraja svemu njegovu trudu. Njegove se oči ne mogu nasititi bogatstva. »Ali za koga se mučim i oduzimam sebi svako uživanje?« I to je taština i loš posao! 9 Bolje je dvojici nego jednome; jer za svoj trud dobiju dobru plaću. 10 Jer padne li jedan, digne ga opet njegov drug. A teško onome koji padne! Nema drugoga koji bi mu pomogao da se podigne. 11 Spavaju li dvojica jedan uz drugoga, jedan ugrije drugoga. A kako će se jedan sam ugrijati? 12 Ako tko i može nadjačati jednoga, dvojica će mu odoljeti. A ni trostruki se konac ne kida tako brzo.
13 Bolji je dječak, siromašan a mudar, nego kralj, star a lud, koji više ne prima pouke. 14 Onaj dođe iz tamnice na prijestolje, a bio se siromašan rodio pod tim kraljem. 15 Vidjeh sve žive, koji hode pod suncem, na strani dječaka, drugoga, koji je stupio na njegovo mjesto. 16 Nije bilo kraja mnoštvu naroda pred kojim je on išao. Pa tako je i to bila taština i trka za vjetrom!

»Ali za koga se mučim i oduzimam sebi svako uživanje?«

Propovjednik 4:8

HENRY je radio 70 sati tjedno. Volio je svoj posao i kući je donosio pozamašnu plaću, što je obitelji omogućavalo udoban život. Uvijek je namjeravao usporiti, ali nikada to nije učinio. Jedne je večeri došao kući s velikom vijesti – promaknut je na najviši položaj u tvrtci. Ali nikoga nije bilo kod kuće. Tijekom godina njegova su djeca narasla i odselila se, a njegova je žena i sama imala uspješnu karijeru, i tako je kuća bila prazna. Nije bilo nikoga s kime bi mogao podijeliti radosnu vijest.

Salomon je govorio o potrebi pravilnog odnosa prema radu. Napisao je: »Luđak stavlja svoje ruke u krilo i hrani se svojim vlastitim mesom« (r. 5). Ne želimo otići u krajnost i biti lijeni, ali ne želimo ni upasti u zamku ni biti radoholičari. »Bolji je jedan pregršt mira, nego obje šake pune muke i trke za vjetrom« (r. 6). Drugim riječima, bolje je imati manje i uživati više. Žrtvovati odnose na oltaru uspješnosti nije mudro. Postignuća su prolazna, a odnosi su ono što naš život čini smislenim, vrijednim i ugodnim (r. r. 7-12).

Možemo naučiti raditi da bismo živjeli, a ne živjeti da bismo radili tako što ćemo mudro raspoređivati vrijeme.

Gospodin nam može dati potrebnu mudrost ako Ga tražimo i ako vjerujemo da će nam On dati sve što nam je potrebno.

Poh Fang Chia

Da biste dobro utrošili vrijeme, ulažite ga u vječnost.