Čuvajte se zamke

12 travanj 2016Pročitajte: Knjiga Postanka 4:1-8

1 Adam spozna Evu, ženu svoju. Ona zatrudni i rodi Kajina. Tada reče: »Dobih čovjeka s pomoću Gospodina.« 2 Nato dobi još jednog sina, brata njegova Abela. Abel postade pastir, Kajin ratar. 3 I poslije nekog vremena dogodi se da Kajin prinese Gospodinu žrtvu od plodova poljskih. 4 I Abel žrtvova od prvina stada svojega, i to komade sala. Gospodin pogleda milostivo na Abela i njegovu žrtvu, 5 a na Kajina i njegovu žrtvu ne pogleda. Tada se Kajin veoma razljuti i gledao je preda se mrko. 6 A Gospodin upita Kajina: »Zašto si ljutit i gledaš preda se tako mrko. 7 Nije li ovako: Ako pravo radiš, smiješ slobodno dići pogled? Ako li krivo radiš, ne vreba li tad pred vratima grijeh koji je upravljen tebi, ali mu ti moraš biti gospodar?«
8 I jednoga dana, kad se Kajin sa svojim bratom Abelom, dok su bili u polju, nešto porječkao, skoči Kajin na brata svojega Abela i ubije ga.

Ako li krivo radiš, ne vreba li tad pred vratima grijeh koji je upravljen tebi, ali mu ti moraš biti gospodar?

Postanak 4:7

VENERINA muholovka može probaviti insekta u 10 dana. Proces započinje tako što nesmotreni kukac namiriše nektar na lišću koje je zapravo zamka. Istražuje sljedeći miris i sve dublje ulazi u čeljust biljke. Listovi se zatvore u pola sekunde i probavni sokovi počinju rastapati plijen.

Biljke mesožderke podsjećaju me na to kako grijeh proždire nas ako smo njime okruženi. Grijeh žudi za nama. U knjizi Postanka 4:7 piše: »Ako li krivo radiš, ne vreba li tad pred vratima grijeh koji je upravljen tebi?« Bog je to rekao Kainu neposredno prije nego što je ubio svoga brata Abela.

Grijeh će nas možda pokušati namamiti novim iskustvima, uvjeravati nas da nije bitno živimo li kako dolikuje ili će djelovati na naša osjetila. No postoji način da pobijedimo grijeh umjesto da mu dopustimo da ovlada našim životom. U Bibliji čitamo: »U duhu živite, i ne ćete izvršavati tjelesnih želja« (Galaćanima 5:16). Kada se suočavamo s iskušenjima, ne suočavamo se s njima sami. Imamo nadnaravnog pomoćnika. Oslonimo li se na duha Božjega, primamo snagu da živimo za Njega i za druge.

Jennifer Benson Schuldt

Srce moje očisti i za stan ga zauzmi.

U njem digni prijesto svoj, drugom stana dat ne moj.

Podleći ćemo iskušenju ako navrijeme ne pobjegnemo od njega.