Velika žrtva

15 travanj 2016Pročitajte: Poslanica Hebrejima 10:5-18

5 Zato, ulazeći u svijet, govori:
»Žrtvu i prinos nisi htio,
ali si mi pripravio tijelo.
6 Paljenice i okajnice
nisu ti bile ugodne.
7 Tada rekoh: Evo dolazim!
U svitku knjige pisano je za mene
da činim tvoju volju, o Bože!«
8 Prije kazavši: »Žrtava, prinosnica i paljenica i okajnica za grijehe nisi htio, niti su ti bile ugodne« – koje se po Zakonu prinose – 9 tada reče: »Evo dolazim činiti tvoju volju.« Ukida prvo da uspostavi drugo. 10 U ovoj smo volji posvećeni prinosom tijela Isusa Krista jedanput zauvijek.
11 Svaki svećenik služi svaki dan i prinosi mnogo puta iste žrtve koje nikad ne mogu otkloniti grijeha. 12 A on, prinijevši jednu žrtvu za grijehe, sjedi svagda s desne strane Bogu, 13 čekajući dalje, »dok se ne polože njegovi neprijatelji za podnožje njegovim nogama.« 14 Doista, on je jednim prinosom usavršio zauvijek one koji bivaju posvećeni. 15 A svjedoči nam i Duh Sveti jer nakon što je rekao:
16 »Ovo je Savez koji ću sklopiti s njima
poslije onih dana«,
Gospodin dodaje:
»Dat ću svoje zakone u njihova srca,
i u njihovu ću ih pamet upisati;
17 i njihovih grijeha i bezakonja
ne ću se više spominjati.«
18 A gdje su grijesi oprošteni, tu nema više prinosa za grijeh.

On dade sebe za naše grijehe da nas izbavi od sadašnjega zla svijeta, po volji našega Boga i Oca.

Galaćanima 1:4

WILLIAM T. Stead, novinar s početka dvadesetog stoljeća, sklon uvijek nečemu novom, bio je poznat po tome što je pisao o složenim društvenim problemima. U dva se objavljena članka bavio opasnosti brodova koji za putnike ne osiguravaju dovoljan broj čamaca za spašavanje. Da ironija bude veća, Stead je bio na Titaniku koji je 15. travnja 1912. udario u ledenjak. Prema jednome izvještaju, nakon što je pomogao ženama i djeci da uđu u čamce za spašavanje, Stead je žrtvovao vlastiti život ustupivši svoj pojas i mjesto u čamcu kako bi se netko drugi spasio.

Postoji nešto jako dirljivo u žrtvovanju. Krist je najbolji primjer. Pisac Poslanice Hebrejima kaže: »A On, prinijevši jednu žrtvu za grijehe, sjedi svagda s desne strane Bogu… Doista, On je jednim prinosom usavršio zauvijek one koji bivaju posvećeni« (10:12,14).

Svoje pismo Crkvi u Galatima Pavao započinje riječima koje opisuju tu veliku Kristovu žrtvu: »On dade sebe za naše grijehe da nas izbavi od sadašnjega zla svijeta« (1:4).

Isusova žrtva za nas mjera je Njegove ljubavi prema nama. Ta dragovoljna žrtva još i sad spašava muškarce i žene i jamči vječnost s Njime.

Bill Crowder

Isus je položio svoj život da pokaže koliko nas voli.