Pomoć izmučenima

24 travanj 2016Pročitajte: Druga poslanica Solunjanima 1:3-12

3 Dužni smo svagda zahvaljivati Bogu za vas, braćo, kao što dolikuje, jer sigurno raste vaša vjera, i množi se ljubav svakoga od vas prema drugima. 4 Stoga se mi sami hvalimo vama u Božjim Crkvama zbog vaše strpljivosti i vjere u svim vašim progonima i nevoljama koje podnosite. 5 Te nevolje znak su pravednoga Božjega suda, da budete dostojni Božjega kraljevstva za koje i trpite. 6 Jer je doista pravedno da Bog uzvrati muku onima koji vas muče, 7 a vama koje muče uzvrati pokoj s nama, kad se objavi Gospodin Isus s neba s anđelima svoje sile, u plamenom ognju. 8 Tada će se Bog osvetiti onima koji ga ne poznaju, i koji ne slušaju evanđelja našega Gospodina Isusa. 9 Oni će trpjeti kaznu, vječnu propast, odbačeni od Gospodnjega lica i od moćne slave, 10 kad dođe u onaj dan da se proslavi u svojim svetima i da bude divan u svima koji povjerovaše, jer ste vi prihvatili naše svjedočenje. 11 Zato se i molimo svagda za vas da vas naš Bog učini dostojnima poziva i snažno ispuni svaku spremnost na dobrotu i vjerničko djelovanje, 12 da se proslavi ime Gospodina našega Isusa u vama i vi u njemu, po milosti našega Boga i Gospodina Isusa Krista.

… a vama koje muče uzvrati pokoj s nama, kad se objavi Gospodin Isus s neba s anđelima svoje sile, u plamenom ognju.

2 Solunjanima 1:7

JEDAN od meni najdražih prizora u književnosti je kada se borbena teta suprotstavlja zlom očuhu koji zlostavlja njezinog nečaka, Davida Copperfielda. To je prizor iz romana Charlesa Dickensa nazvan po glavnome junaku.

Kada David Copperfield ulazi u kuću svoje tete, u stopu ga prati njegov očuh. Teta Betsy Trotwood nije sretna što vidi zlonamjernoga gospodina Murdstonea. Iznova nabraja sva njegova zlodjela i ne dopušta mu da izbjegne odgovornost za svaki čin okrutnosti. Njezine su optužbe toliko snažne i zastrašujuće da gospodin Murdstone – inače ratoboran čovjek – na kraju ostaje bez riječi. Zahvaljujući jakosti i dobroti tete Betsy, David konačno prima zasluženu pravdu.

Postoji još netko tko je jak i dobar i tko će jednoga dana ispraviti nepravde svijeta. Kada Isus ponovo dođe, sići će s neba sa skupinom moćnih anđela. On će »vama koje muče uzvratiti pokoj« (r. 7) i neće zaobići one koji su mučili njegovu djecu (r. 6). A do tada, Isus želi da budemo postojani i odvažni. Bez obzira na to što podnosili na zemlji, sigurni smo za vječnost.

Jennifer Benson Schuldt

Stigne li tuga i žalost i jad, kušnje kad pohode vas,

mirno i skromo svi kažite tad: »Isus sad spasava nas!«

Jednoga će dana Bog ispraviti sve nepravde.