Obećani Duh

07 svibanj 2016Pročitajte: Druga knjiga o Kraljevima 2:5-12

5 Proročki učenici, koji su živjeli u Jerihonu, pristupiše k Elizeju i upitaše ga: »Znaš li da će Gospodin danas tvoga gospodara uzeti od tebe k sebi?« On odgovori: »Jest, znam; šutite!« 6 Opet ga zamoli Ilija: »Ostani ipak ovdje! Gospodin me poslao na Jordan.« A on odvrati: »Tako živ bio Gospodin i tako živ bio ti sam, ja te ne ostavljam!« I tako nastaviše svoj put obojica zajedno.
7 Pedeset proročkih učenika išlo je s njima, ali ostadoše po strani, na nekoj udaljenosti, kad se njih dvojica zaustaviše kod Jordana. 8 Ilija uze svoj plašt, smota ga i udari njim po vodi. Ona se razdijeli na obje strane te prijeđoše obojica po suhu. 9 Kad su bili prijeko, reče Ilija Elizeju: »Moli samo, ako ti trebam još što učiniti prije nego budem uzet od tebe!« Elizej odgovori: »Neka dvije trećine tvog duha prijeđe na mene!« 10 Onaj reče: »Tražiš veliku stvar. Ako budeš smio pribivati kad budem uzet od tebe, bit će ti tako, inače neće.« 11 Dok su dalje išli razgovarajući, dođoše odjednom ognjena kola s ognjenim konjima i rastaviše ih obojicu. Ilija se odveze u vihoru put neba. 12 Kad to Elizej vidje, povika glasno: »Oče moj, oče moj! Kola Izraelova i njegovi konjanici!« Kad ga više nije vidio, uze svoje haljine i razdere ih na dvoje.

Neka dvije trećine tvog duha prijeđe na mene!«

2 Kraljevima 2:9

USTRAJNOST i drskost – Elizej je imao obilje i jednoga i drugoga. Dok je bio s prorokom Ilijom, svjedočio je Gospodinovu djelovanju kroz njega jer je činio čuda i govorio istinu u vrijeme laži. U Drugoj knjizi o Kraljevima čitamo da će Ilija biti uznesen s »vikom u nebo«, a Elizej nije želio da se to dogodi.

Došlo je vrijeme neželjenog rastanka i Elizej je znao da treba to što Ilija ima želi li uspješno nastaviti službu. Zato je odvažno zatražio od Ilije: »Neka dvije trećine tvog duha prijeđe na mene!« (r. 9) Njegov smjeli zahtjev odnosio se na dva dijela nasljedstva koje je po zakonu dobio svaki prvorođeni sin (pročitajte Ponovljeni zak. 21:17). Elizej je želio biti priznat Ilijinim nasljednikom. I Bog je rekao »Da!«

Nedavno je umrla jedna od mojih mentorica – žena koja je širila radosnu vijest o Isusu. Godinama se borila s bolešću i bila je spremna za vječnu gozbu s Gospodinom. Mi koji smo ju voljeli bili smo zahvalni za to što se riješila boli i što sada uživa u Božjoj prisutnosti, ali bili smo tužni jer su nam nedostajali njezina ljubav i primjer. Iako je otišla, nije nas ostavila same. Bog je bio s nama.

Elizej je dobio dvostruku mjeru Ilijina duha – to je neizmjerna prednost i blagoslov. Mi koji živimo u vrijeme nakon Isusova života, smrti i uskrsnuća, imamo obećanoga Duha Svetoga. Trojedini Bog boravi s nama!

Amy Boucher Pye

Kada je Isus uzašao svome Ocu, poslao je svoga Duha.