Ljute papričice

20 svibanj 2016Pročitajte: Jakovljeva poslanica 1:22-27

22 Budite vršitelji riječi, a ne samo slušatelji, varajući sami sebe! 23 Jer ako tko sluša riječ, a ne vrši je, on je kao čovjek koji gleda naravno svoje lice u ogledalu. 24 On se je ogledao pa otišao i odmah je zaboravio kakav je. 25 Ali tko se ogleda u savršenom zakonu slobode i ostane u njemu, i ne biva zaboravni slušatelj, nego djelotvorni vršitelj, taj će biti blažen u svojemu djelovanju. 26 Ako li tko misli da je pobožan, a ne zauzdava svoga jezika, nego vara svoje srce, njegova je pobožnost isprazna. 27 Pobožnost čista i neokaljana pred Bogom i Ocem jest ova: pomagati sirotama i udovicama u njihovoj nevolji i držati sebe neokaljanima od svijeta.

Pobožnost čista i neokaljana pred Bogom i Ocem jest ova: pomagati sirotama i udovicama u njihovoj nevolji.

Jakovljeva 1:27

SJEĆAJUĆI se odrastanja u Podsharskoj Africi, Samuel je rekao: »Mama bi nam prije spavanja uvijek davala ljute papričice. Nakon toga bismo popili puno vode da ohladimo usta i smanjimo glad.« Zatim je dodao: »Nije pomoglo.«

Zbog državnog udara Samuelov je otac pobjegao spašavajući život, tako da je majka jedina skrbila za obitelj. Nedugo nakon toga Samuelov je brat obolio od anemije. Nažalost, nisu imali novca za liječenje. Majka ih je povremeno vodila u crkvu, no to Samuelu nije mnogo značilo. »Kako je Bog mogao dopustiti da njegova obitelj toliko pati«, pitao se.

A onda je jednoga dana neki čovjek saznao za njihovu nevolju. Nabavio je lijek i donio im ga. »U nedjelju ćemo ići u crkvu toga čovjeka«, najavila je majka. Od prvoga trenutka Samuel je osjetio nešto posebno u toj crkvi. Veličali su zajedništvo s Isusom tako što su živjeli Njegovu ljubav.

To je bilo prije tri desetljeća. Danas je u tome dijelu svijeta Samuel pokrenuo više od 20 crkava, veliku školu i dom za siročad. On nasljeduje pravu pobožnost o kojoj govori Jakov kada nas potiče da budemo »vršitelji riječi, a ne samo slušatelji« (r. 22). Naše bogoslužje je »pomagati sirote i udovice u njihovoj nevolji« (r. 27, K. S.). Nevjerojatno što može učiniti jednostavno djelo milosrđa učinjeno u Isusovo ime.

Tim Gustafson

Ponekad je najbolje svjedočanstvo dobrota.