Veslajte kući

22 svibanj 2016Pročitajte: Poslanica Filipljanima 3:12-16

12 Ne kao da sam već postigao ili kao da sam već savršen, nego nastojim dohvatiti ga, jer je i mene dohvatio Krist Isus. 13 Braćo, ja ne umišljam sebi da sam dostigao, ali jedno činim: zaboravljam ono što je za mnom, a posežem za onim što je preda mnom. 14 Trčim k cilju, k nebeskoj nagradi kojoj me Bog zove u Kristu Isusu. 15 Mi koji smo »savršeni« razmišljajmo dakle ovako, a ako što drukčije mislite, Bog će vas o tome poučiti. 16 U međuvremenu držimo se onoga što smo dostigli!

Ali jedno činim: zaboravljam ono što je za mnom, a posežem za onim što je preda mnom.

Filipljanima 3:13

SVIĐA mi se Reepicheep, odvažni miš koji govori, iz knjige Kronike iz Narnije, C. S. Lewisa. Odlučan da dođe do »krajnjeg Istoka« i pridruži se lavu Aslanu (koji simbolizira Krista), Reepicheep izjavljuje: »Dok mogu, plovit ću Zorogazom. Kada me on iznevjeri, veslat ću u malenome čamcu. Kada on potone, veslat ću svojim četirima šapama. Tada, kada više ne budem mogao plivati, ako još ne budem došao u Aslanovu zemlju, potonut ću nosa okrenuta prema izlazu sunca.«

Pavao to kaže ovako: »Trčim k cilju« (r. 14). Njegov je cilj bio biti nalik Kristu. Ništa drugo nije bilo bitno. Priznao je da ga još čeka puno posla, ali neće odustati dok ne postigne to na što ga je Krist pozvao.

Nitko od nas nije to što bi trebao biti, ali možemo poput apostola ustrajati i moleći se ići prema cilju. S Pavlom i mi možemo reći: »Ne kao da sam već postigao.« Pa ipak, usprkos slabostima, pogreškama i umoru, moramo nastaviti (r. 12). No sve ovisi o Bogu. Bez Njega ne možemo učiniti ništa!

Bog je s vama i zove vas. Nastavite veslati!

David Roper

Kad je naša ustrajnost već sasvim pri kraju,

u naporu svome posve nemoćni smo,

kad našim problemima nema rješenja,

baš tada nam počinje davati Bog.

Bog nam daje snagu da ustrajemo.