Zašto ja?

23 svibanj 2016Pročitajte: Ruta 2:1-11

1 Noemi je imala rođaka svojega muža, čovjeka vrlo bogata, iz Elimelekova roda, po imenu Boaza.
2 I jednoga dana reče Moapka Ruta Noemi: »Rado bih izišla u polje i ako mi se dopusti, pobirala bih klasje.«
Ona odgovori: »Idi, draga kćeri!«
3 I ona ode, i pabirala je u polju za žeteocima. Dogodi se te dođe na njivu Boazovu, koji je bio od Elimelekove obitelji.
4 Upravo dođe Boaz iz Betlehema i pozdravi žeteoce: »Gospodin s vama!«
Oni odgovoriše: »Gospodin te blagoslovio!« 5 Tada upita Boaz slugu koji je nadzirao žeteoce: »Čija je ovo djevojka?«
6 Sluga koji je nadzirao žeteoce odvrati: »To je Moapka, djevojka koja je s Noemom došla iz moapske zemlje. 7 Molila je: Rado bih pobirala i skupljala klasje između snopova za žeteocima. I došla je, i od ranoga jutra do sada bila je na nogama, i jedva da je samo malo predahnula.«
8 Tada reče Boaz Ruti: »Slušaj, kćeri moja, nemoj ići pobirati na njivi nekog drugog! Ne odlazi odavle, nego se drži mojih djevojaka! 9 Pazi na kojoj njivi one žanju pa idi za njima! Ja sam slugama zapovjedio da te ne diraju. Kad ožedniš, idi k posudama i pij što su sluge donijele!«
10 Tada ona pade ničice, pokloni se sve do zemlje i reče mu: »Kako to da si mi tako milostiv i tako ljubazan prema meni, premda sam tuđinka?«
11 Boaz joj odgovori: »Čuo sam ja sve što si učinila svojoj svekrvi iza smrti svojega muža. Oca, majku i zavičaj si ostavila pa si došla k narodu koji nisi prije poznavala.

»Kako to da si… tako ljubazan prema meni?«

Ruta 2:10

RUTA je bila tuđinka. Bila je udovica. Bila je siromašna. U mnogim bi ju dijelovima današnjeg svijeta smatrali da je nitko – netko čija je budućnost potpuno bezizlazna.

No, Ruta je našla milost u očima rođaka pokojnoga muža, bogata čovjeka i vlasnika polja za koje je htjela dobiti dopuštenje da ondje pobire klasje. Kao odgovor na njegovu dobrotu, Ruta je pitala: »Kako to da si mi tako milostiv… premda sam tuđinka?« (r. 10)

Boaz, dobar čovjek koji se smilovao Ruti, odgovorio je iskreno. Čuo je o njezinoj dobroti prema svekrvi Noemi i spremnosti da napusti svoju domovinu i slijedi Noemina Boga (r. r. 1:16; 2:11). Na kraju se pomolio: »Gospodin neka ti plati za tvoje djelo! Potpuna plaća neka ti bude od Gospodina… kad si došla da se pod Njegova krila skloniš!« (r. 12; pročitajte i Psalam 91:4). Kao rođak koji je za nju dugovao otkup (r. 3:9), Boaz je oženio Rutu i postao njezinim zaštitnikom. Dobio je i dio odgovora na svoju molitvu.

Poput Rute, mi smo tuđinci i daleko smo od Boga. Možda se pitamo zašto bi nas Bog želio voljeti kada smo tako nedostojni. Odgovor nije u nama nego u Bogu. »A Bog pokazuje svoju ljubav prema nama tako što Krist, kad smo još bili grješnici, umre za nas« (Rimljanima 5:8). Krist je postao našim Otkupiteljem i sigurni smo pod Njegovim krilima.

Keila Ochoa

Zahvalnost srca je odgovor na ljubav Božju.