Kada se drveće probudi

25 svibanj 2016Pročitajte: Evanđelje po Ivanu 11:14-27

14 Tada im Isus kaza otvoreno: »Lazar je umro, 15 i radujem se zbog vas što nisam bio ondje, da vjerujete. Nego pođimo k njemu!« 16 Onda Toma, koji se zove Blizanac, reče suučenicima: »Hajdemo i mi, da umremo s njim!«
17 Kad dođe Isus, ustanovi da je Lazar već četiri dana u grobu. 18 Betanija je bila blizu Jeruzalema, oko petnaest stadija udaljena od njega. 19 I mnogi od Židova bili su došli k Marti i Mariji da ih tješe zbog njihova brata. 20 Kad je Marta čula da dolazi Isus, izađe mu ususret. A Marija je sjedila kod kuće. 21 Onda reče Marta Isusu: »Gospodine, da si ti bio ovdje, ne bi umro moj brat. 22 Ali i sad znam, što god zaišteš od Boga, da će ti Bog dati.« 23 Isus joj reče: »Brat će tvoj uskrsnuti.« 24 Marta mu odvrati: »Znam da će uskrsnuti o uskrsnuću u posljednji dan.« 25 Isus joj reče: »Ja sam uskrsnuće i život. Tko vjeruje u mene, ako i umre, živjet će. 26 I nijedan koji živi i vjeruje u mene, ne će umrijeti dovijeka. Vjeruješ li to?« 27 Ona mu odgovori: »Da, Gospodine, ja vjerujem da si ti Mesija, Sin Božji koji dolazi na ovaj svijet.«

Isus joj reče: »Ja sam uskrsnuće i život. Tko vjeruje u Mene, ako i umre, živjet će.

Ivan 11:25

USPRKOS hladnim, snježnim zimama, nada da dolazi proljeće održava duh stanovnika Michigana. Svibanj je mjesec kada ta nada biva nagrađenom. Promjena je nevjerojatna. Do kraja svibnja grane koje beživotno vise postaju granama koje nas veselo pozdravljaju malenim zelenim listićima. Iako je promjena svakoga dana neprimjetna, do kraja mjeseca sivo se drveće u mojem vrtu promijenilo u zeleno.

Bog je u sve stvoreno ugradio razdoblja mirovanja i buđenja novog života. Ono što nama izgleda mrtvo, za Boga se samo odmara. I baš kao što je mirovanje priprema za buđenje, smrt je priprema za uskrsnuće. Volim gledati drveće kako se budi svakoga proljeća, jer me podsjeća da je smrt privremeno stanje i da joj je svrha pripremanje za novi život, novi početak, za nešto još bolje. »Ako pšenično zrno ne padne u zemlju i ne umre, ostane za se samo. Ako li umre, mnogo roda donosi« (Ivan 12:24).

Iako je pelud proljetna gnjavaža, jer je posvuda po mojem pokućstvu i ljudi zbog njega kišu, podsjeća me da je održavanje života Božji posao. I nakon boli smrti, obećaje slavno uskrnuće svima koji vjeruju u Njegova Sina.

Julie Ackerman Nink

Svaki nas novi proljetni list podsjeća na obećano uskrnuće.