Božji mir

27 svibanj 2016Pročitajte: Evanđelje po Ivanu 14:16-27

16 A ja ću moliti Oca i dat će vam drugoga Branitelja, da ostane s vama dovijeka: 17 Duha istine, kojega svijet ne može primiti, jer ga ne vidi niti ga poznaje; a vi ga poznajete jer ostaje kod vas i u vama će prebivati. 18 Ne ću vas ostaviti sirote, doći ću k vama. 19 Još malo i svijet me ne će više vidjeti. A vi me vidite jer ja živim, a i vi ćete živjeti. 20 U onaj dan spoznat ćete da sam ja u svojemu Ocu, i vi u meni, i ja u vama. 21 Tko ima moje zapovijedi i drži ih, on je onaj koji me ljubi. A onoga tko ljubi mene, ljubit će moj Otac, i ja ću ga ljubiti i očitovat ću mu sebe samoga.« 22 Tada ga upita Juda, ne onaj Iškariotski: »Gospodine, kako to da ćeš se očitovati nama, a ne svijetu?« 23 Isus mu odgovori: »Tko ljubi mene, držat će moju riječ, i moj Otac će ljubiti njega, i k njemu ćemo doći i u njega ćemo se nastaniti. 24 Tko ne ljubi mene, ne drži mojih riječi. A riječ koju ste čuli od mene nije moja, nego Oca koji me posla.
25 Ovo sam vam govorio dok sam bio s vama. 26 A Branitelj, Duh Sveti, kojega će Otac poslati u ime moje, on će vas naučiti svemu i napominjat će vam sve što vam rekoh. 27 Mir vam ostavljam, mir vam svoj dajem. Ne dajem vam ga kao što svijet daje. Neka se ne plaši vaše srce i neka se ne boji!

Mir vam ostavljam, mir vam svoj dajem.

Ivan 14:27

»Ne čudim se da organizirate dane duhovne obnove«, rekla mi je poznanica sa satova gimnastike. »Imate dobru auru.« Bila sam iznenađena, ali i polaskana njezinim riječima jer sam shvatila da to što je ona u meni vidjela kao ‘auru’ ja sam smatrala Isusovim mjestom. Kada slijedimo Isusa On nam daje mir »koji nadilazi svaki um« (Filipljanima 4:7) i zrači iz nas – iako možda toga nismo ni svjesni.

Isus je taj mir obećao svojim sljedbenicima kada ih je nakon njihove posljednje zajedničke večere pripremao za svoju smrt i uskrsnuće. Rekao im je da iako će u svijetu imati nevolje, Otac će im poslati Duha istine koji će ostati s njima i prebivati u njima (r. r. 16,17). Duh Sveti će ih podučavati, podsjećati ih na Njegove istine; tješiti ih i dati im Njegov mir. Iako će uskoro doživjeti iskušenja – uključujući žestoko protivljenje vjerskih vođa i vidjeti Isusovo raspeće – rekao im je da se ne boje. Duh Sveti ih nikada neće napustiti.

Iako kao Božja djeca doživljavamo nevolje, i mi imao Duha Božjega koji živi u nama i zrači iz nas. Božji mir može biti Njegovo svjedočanstvo svakome koga sretnemo – bilo na tržnici, u školi ili poslu bilo u gimnastičkoj dvorani.

Amy Boucher Pye

Slomi me, skrši me, očisti me.

Nek se sila Duha Tvog spusti na mene.

Kada je Bog središte našega života, Njegov nam Duh daje mir.