On je bio u našoj koži

28 svibanj 2016Pročitajte: Poslanica Hebrejima 2:10-18

10 Doista, dolikovalo je da Onaj zbog kojega je sve, po kojemu je sve i koji dovede mnoge sinove u slavu, po patnjama privede k slavi Početnika njihova spasenja. 11 Uistinu, i onaj koji posvećuje i oni koji se posvećuju – svi su od jednoga. Zato se ne stidi zvati ih braćom, 12 govoreći:
»Objavit ću tvoje ime svojoj braći,
usred skupa ću te hvaliti.«
13 I opet:
»Ja ću se u njega uzdati.«
I opet:
»Evo, ja i djeca koju mi je Bog dao.«
14 Budući da djeca zajednički imaju tijelo i krv, i on uze dio u tome, da smrću satre onoga koji ima vlast nad smrću, to jest đavla. 15 Tako izbavi one koji su cijeloga života bili u ropstvu zbog straha od smrti. 16 Doista, ne zauzima se za anđele, nego se zauzima za Abrahamove potomke. 17 Zato je trebalo da bude u svemu sličan braći, kako bi bio milosrdan i ovjerovljen veliki svećenik pred Bogom te okajavao grijehe naroda. 18 Zato što je sam trpio i podnosio kušnje, može pomagati onima koje snalaze kušnje.

Zato što je sam trpio i podnosio kušnje, može pomagati onima koje snalaze kušnje.

Hebrejima 2:18

KAKO bi pomogao skupini mladih arhitekata razumjeti potrebe onih za koje planiraju prostor u kome će boraviti, David Dillard rekao im je da uzmu pidžame i provedu 24 sata u domovima umirovljenika starijih od 80 godina. Moraju imati čepiće u ušima kako bi iskusili kako je to ne čuti dobro. Prste im spoje ljepljivom trakom kako bi im ograničili pokretljivost ruku i moraju nositi naočale s pogrešnom dioptrijom kako bi lošije vidjeli. Dillard kaže: »Najveća je korist ta što pošaljem samouvjerene dvadesetsedmogodišnjake, a oni se vrate s deset puta većim srcima. Proveli su vrijeme s njima i upoznali njihove teškoće.«

Isus je 33 godine živio na zemlji i zna kako je biti čovjekom. Postao je kao mi »u svemu sličan braći« (r. 17) tako da je znao kako je to živjeti u ljudskome tijelu na ovoj zemlji. On razumije nevolje i kušnje s kojima se susrećemo i uz nas je. Razumije i ohrabruje nas. »Budući da je sam trpio i bio kušan, može pomoći onima koji stoje u kušnji« (r. 18, K. S.). Gospodin je mogao izbjeći križ. Umjesto toga bio je poslušan svome Ocu. Svojom smrti pobijedio je moć sotone i oslobodio nas straha od smrti (r. r. 14,15).

U svakoj kušnji Isus ide s nama i daje nam hrabrost, snagu i nadu.

David McCasland

Isus zna kako nam je.