Umrijeti samo jedanput

29 svibanj 2016Pročitajte: Evanđelje po Marko 10:26-32

26 Oni se još više uplašiše i rekoše jedan drugome: »Tko se onda može spasiti?« 27 Isus pogleda na njih i reče: »Ljudima je nemoguće, ali ne Bogu; jer je Bogu sve moguće.« 28 Tada mu reče Petar: »Eto, mi smo sve ostavili i pošli smo za tobom.« 29 Isus potvrdi: »Zaista kažem vam: Nitko zbog mene i zbog evanđelja ne ostavlja kuću, braću, sestre, majku, oca, djecu ili polja, 30 a da ne primi sve stostruko: već sada u ovom svijetu – iako s progonima – kuću, braću, sestre, majke, djecu i polja, a u budućem svijetu vječni život. 31 Mnogi koji su prvi bit će posljednji i mnogi koji su posljednji bit će prvi.«
32 Bili su na putu u Jeruzalem. Isus je išao pred njima. Oni su se čudili tome i za njim su išli sa strahom. Tada on uze opet k sebi dvanaestoricu i reče im što ga čeka.

Ne bojte se onih koji, doduše, mogu ubiti tijelo, ali duše ne mogu ubiti!

Matej 10:28

ROĐENA u doba robovlasništva, i kao djevojčica doživjela ružne stvari, Harriet Tubman (1822. – 1913.) pronašla je tračak nade u biblijskim pričama koje joj je pričala njezina majka. Opis izlaska izraelskog naroda iz egipatskog ropstva pokazao joj je Boga koji želi da Njegov narod bude slobodan.

Oslobodila se ropstva tako što je bježeći od progonitelja uspjela priječi granicu države Maryland. No nije mogla mirovati. Organizirala je desetak spasilačkih misija zahvaljujući kojima su oslobođeni mnogi robovi. Zanemarujući osobnu sigurnost, govorila bi: »Umrijeti mogu samo jedanput.«

Harriet je bila sigurna u istinitost tih riječi: »Ne bojte se onih koji, doduše, mogu ubiti tijelo, ali duše ne mogu ubiti!« (r. 28) Isus je to rekao kada je slao svoje učenike u prvu misiju. Znao je da ih čeka opasnost i da svi neće biti dočekani s dobrodošlicom. Pa zašto je onda učenike izložio opasnosti? Odgovor nalazimo u prethodnom poglavlju. »A kad je vidio mnoštvo naroda, sažali se nad njim jer su bili kao ovce bez pastira, izmučeni i satrveni« (9:36).

Harriet Tubman nije mogla zaboraviti one koji su još uvijek bili robovi, kao što ni Krist nije zaboravio nas kada smo bili zarobljeni grijehom. Njezina nas hrabrost potiče da se sjetimo onih koji su još uvijek bez nade.

Tim Gustafson

Slobodni smo kada poznajemo Krista i služimo Mu.