Znati i činiti

31 svibanj 2016Pročitajte: Evanđelje po Marku 10:17-27

17 Kad pođe dalje svojim putem, pritrča mu netko, pade pred njega na koljena i upita ga: »Učitelju dobri, što moram činiti da postignem vječni život?« 18 Isus mu reče: »Što me zoveš dobrim? Nitko nije dobar osim jedinoga Boga. 19 Znaš zapovijedi: Ne ubijaj! Ne čini preljub! Ne kradi! Ne svjedoči lažno! Ne varaj! Poštuj oca i majku!« 20 Onaj mu odvrati: »Učitelju, sve sam to držao od svoje mladosti.« 21 Tada ga Isus pogleda ljubazno i reče mu: »Jedno ti još treba. Idi, prodaj sve što imaš i podaj siromasima i imat ćeš blago na nebu. Onda dođi, uzmi svoj križ i slijedi mene!« 22 Na tu riječ posta čovjek žalostan i ode tužan jer je posjedovao mnoga dobra.
23 Isus pogleda naokolo i reče svojim učenicima: »Kako je teško bogatima ući u Božje kraljevstvo!« 24 Učenici se uplašiše od njegovih riječi. A Isus im ponovi: »Djeco, kako je teško ući u Božje kraljevstvo! 25 Lakše deva prođe kroz iglene uši, negoli bogataš uđe u Božje kraljevstvo.« 26 Oni se još više uplašiše i rekoše jedan drugome: »Tko se onda može spasiti?« 27 Isus pogleda na njih i reče: »Ljudima je nemoguće, ali ne Bogu; jer je Bogu sve moguće.«

»Ljudima je nemoguće, ali ne Bogu; jer je Bogu sve moguće.«

Marko 10:27

KINESKI je filozof Han Feizi izrekao ovo zapažanje o životu: »Lako je znati činjenice. Teško je znati kako postupiti na temelju tih činjenica.«

Bogati čovjek s tim je problemom došao Isusu. Poznavao je Mojsijev zakon i smatrao da ga se »držao od svoje mladosti« (r. 20). Htio je znati hoće li mu Isus reći još nešto. »Učitelju dobri, što moram činiti da postignem vječni život?« (r. 17)

Isusov odgovor je razočarao bogataša. Rekao mu je da proda sve što ima, novac da siromasima i slijedi Ga (r. 21). S tih nekoliko riječi Isus je skrenuo pozornost na činjenicu koju čovjek nije želio čuti. Volio je i oslanjao se na svoje bogatstvo više nego što je vjerovao Isusu. Odreći se sigurnosti koju mu je pružao njegov novac – da bi slijedio Isusa, bio je preveliki rizik. Otišao je tužan.

O čemu to Učitelj govori? Njegovi su se učenici zabrinuli i pitali su Ga: »Tko se onda može spasiti?« (r. 26) On ima je odgovorio: »Ljudima je nemoguće, ali ne Bogu; jer je Bogu sve moguće« (r. 27). Za to je potrebna odvažnost i vjera. »Doista, ako ispovjedaš svojim ustima da je Isus Gospodin, i vjeruješ u svojem srcu da Ga je Bog uskrisio od mrtvih, bit ćeš spašen« (Rimljanima 10:9).

Poh Fang Chia

Vjeruj u Gospodina Isusa i spasit ćeš se. Djela ap. 16:31