Nije jednostavno

01 lipnjaPročitajte: Druga knjiga Ljetopisa 16:7-14

7 U ono vrijeme dođe vidovnjak Hanani k Asi, Judinu kralju, i reče mu: »Zato što si se pouzdao u aramejskog kralja, a nisi se oslonio na Gospodina, svojega Boga, vojska aramejskog kralja se izmaknula iz tvojih ruku. 8 Nisu li Etiopljani i Libijci bili velika vojska s vrlo velikim brojem kola i konjanika? Pa jer si se oslonio na Gospodina, dade

ti ih u ruke. 9 Jer oči Gospodnje nadgledaju svu zemlju, da pruži svoju jaku pomoć onima čije nepodijeljeno srce pripada njemu. Ti si u tom radio ludo; jer ćeš odsad morati voditi rat.«
10 Asa se razgnjevi na vidovnjaka i baci ga u tamnicu, jer se bio razljutio na nj. Asa tada izmuči i ljude iz naroda.
11 Asina povijest, prijašnja i novija, zapisana je u knjizi kraljeva Judinih i Izraelovih.
12 U trideset i devetoj godini svojega vladanja razbolje se Asa od bolesti nogu. Bolest je bila vrlo teška. Ali ni u bolesti nije tražio pomoći Gospodina, nego liječnikâ. 13 Kad je onda Asa bio počinuo kod svojih otaca i umro u četrdeset i prvoj godini vladanja, 14 pokopaše ga u njegovoj grobnici, koju je bio dao sebi iskopati u Davidovu gradu. Staviše ga na postelju, koju su bili napunili mirisavim stvarima i pripremljenim mastima, i u njegovu čast prirediše veoma veliku pogrebnu svečanost.

Jer oči Gospodnje nadgledaju svu zemlju, da pruži svoju jaku pomoć onima čije… srce pripada njemu.

2 Ljetopisa 16:9

PREMA zakonima Staroga zavjeta život se čini jednostavnim. Ako si poslušan Bogu, bit ćeš blagoslovljen. Ako si neposlušan, čekaju te nevolje. To je zadovoljavajuća teologija. No je li tako jednostavno? Čini se da životna priča kralja Ase odgovara tome obrascu. Udaljio je svoj narod od lažnih bogova i njegovo je kraljevstvo napredovalo (15:1-19). No pri kraju vladavine počeo se oslanjati na sebe umjesto na Boga (16:2-7) i ostatak života obilježili su mu rat i bolest (r. 12).

Iz njegove je životne priče lako zaključiti upravo to. No prorok Hanani došao je Asi i rekao da će Bog pružiti »svoju jaku pomoć onima čije nepodijeljeno srce pripada Njemu« (16:9). Zašto naše srca treba ojačati? Možda zato što je činiti dobro teško i za to treba hrabrosti i ustrajnosti.

Job je dobio vodeću ulogu u tregediji kozmičkih razmjera. Što je bio njegov zločin? Za njega je Bog rekao: »Pošten je i pravedan« (Job 1:8). Josip, lažno optužen za napastovanje, godinama je čamio u tamnici (pročitajte Postanak 39:19- 41:1). A Jeremiju su izbičevali i stavili u klade (pročitajte Jeremija 20:2) jer je govorio istinu buntovnome narodu (26:15). Život nije jednostavan i Božji putevi nisu naši putevi. Donijeti ispravnu odluku može biti teško. No u Božjem vječnom planu, Njegov blagoslov dolazi u pravo vrijeme.

Tim Gustafson

Bog pomaže onima koji računaju na Njega.